Demokracie EU: Prezident Juncker odhalil, že nedovolí euroskeptikům pracovat v Evropské komisi, bez ohledu na volby

Jean-Claude Juncker 

3.5.2019 SvobodnéNoviny
EU zajistí, aby euroskeptickým kandidátům byly zablokovány vstupy na nejvyšší místa v Bruselu bez ohledu na výsledky květnových voleb, pochlubil se šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.


V rozhovoru s polskými médii, Jean-Claude Juncker odmítl myšlenku, že by prudký nárůst volebních preferencí pro národní populistické strany zpomalil pokrok globalizačního procesu integrace EU.

„V těchto volbách, ti, kdo podporují pošetilý nacionalismus, za to zaplatí cenu,“ vyhrožoval předseda Evropské komise. „Nikdo to neví, ale minule jsem odmítl kandidatury šesti komisařů, které mi předložili národní vlády“.

„Mějte na paměti, že vlády pouze navrhují komisaře. Je to prezident Evropské komise, který je přijímá a rozděluje jejich odpovědnost,“ pochválil se nevolený byrokrat.

V rozhovoru s polským deníkem Rzeczpospolita, Juncker se vysmíval, že ať národní vlastenecká vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) vyhraje v listopadu národní volby nebo bude poražena koalicí opozičních aktivistů podpořených bruselským establishmentem, Polsko neopustí EU kvůli finančním výhodám, které mu poskytuje.

„Poláci nechtějí být od toho všeho odříznuti,“ prohlásil sebevědomě lucemburský politik, než protichůdně poznamenal, že lidé v západní Evropě „by si neměli myslet, že Polsko je v bloku jen kvůli penězům“.

Juncker uvedl, že členství Polska v EU je výsledkem toho, že slovanský národní stát sdílí „společné hodnoty“ s ostatními zeměmi EU a dodal, že financování z Bruselu „není darem, nýbrž uznáním rozsahu uskutečněných reforem“ od doby kdy se připojilo k EU.

Během rozhovoru Juncker také hovořil o rozhodnutí Evropské komise prosadit vůči Polsku sankce, pokud jde o údajné opovrhování „demokratickými standardy“ ze strany vlády s reformami, o kterých PiS tvrdí, že je to zkorumpovaný soudní systém bez odpovědnosti.

„Právní stát je základním kamenem EU,“ prohlásil Juncker a uvedl, že „zatímco některé země někdy umožní určitý stupeň nedůvěry, v závislosti na tom, kdo je u moci ve fázi politického cyklu, v němž se nacházejí,“ je přesvědčen, že „za pár let nás tyto problémy už nebudou znepokojovat“