Heydrichiáda, Gavrilo Princip a video z Vejprnic, které nikdo nechce (+VIDEO)

vlkp

30.5.2019 KosaZostra, video natočil Pavel Kučera
Vlkův úvod:
nedávno mi přišel zase jeden zajímavý mail. stojí v  něm následující:

Zdravím Vlku,
s kolegou jsme natočili dokument o popravišti Suchý důl ve Vejprnicích. Do dokumentu jsme chtěli natočit i hrané scény, ale bohužel se nám nepodařilo nikoho sehnat. Jen plané řeči. Škoda… Dokument není nijak finančně podporován, vše na naše náklady. Jde jen o připomenutí a vzdání úcty obětem nedávné historie.

Pavel

A byl přiložen link na Youtube. Už jsem s Pavlem Kučerou v  kontaktu byl. A některé dokumenty z jeho produkce viděl. Takže vím, že jde skutečně o poctivou práci, kterou má smysl zveřejnit. Zejména dnes! A  to dokonce hned dvakrát.

Za prvé dnes obecně. Kvůli přepisovačům historie, kterých je stále více a  více a  pro které v minulé světové válce vyhráli evidentně ti nepraví.

Za druhé dnes, respektive zítra konkrétně!

To bude 77. výročí atentátu na Heydricha. Zatím se ještě z nějakého toho kanálu nevynořil žádný takový Kristlík nebo Klvaňa či Herman,kteří by začali cosi kvákat o teroristickém činu a  zasloužené odplatě, ale jsem si jistý, že se dříve či později objeví.

Tak jako se minulý víkend stalo v Terezíně ohledně tryzny za Gavrilo Principa.

Sociálně demokratický poslanec si dovolil doprovodit velvyslankyni Srbska a položit u cely, v níž byl Princip vězněn, věnec. A  strhla se přestřelka. Mezi pražským elitním advokátem Pokorným a  Foldynou na FB.

Když vidím a  čtu názory advokáta Pokorného, jsem rád, že existují lidé jako pan Pavel Kučera! Zatraceně rád. Protože dnes ještě můžeme říkat, že to byl velký odbojový čin. Možná už zítra nějaký další Pokorný, Klvaňa, Herman nebo Krystlík přijdou s  tím, že se jednalo o teroristický akt, po kterém tady přeci zůstaly nebohé děti – sirotci.
Proto a  z tohoto důvodu rád uvádím na Kose to video o  popravčím místě českých vlastenců za heydrichády ve Vejprnicích nedaleko Plzně.

A ještě drobná poznámka – je smutné, že tenhle stát podobné projekty nepodporuje. To je těžký nonsens. Zejména když se člověk podívá, na co všechno dává různým podivným neziskovkám peníze.

Ještě smutnější je pro mne osobně ovšem druhý povzdech pana Kučery. Totiž ten, že chtěli pro tohle video sehnat dobrovolníky, kteří by jej doplnili nějakou autentickou scénkou. Leckdo slíbil, všichni nakonec cukli. Ptal jsem se p. Kučery, zdali zkusili také kluby vojenské historie. Protože mne vždycky udivuje, kolik obstarožních fotříků a  mutrdlí se vždycky začátkem května vohákne do mundůrů všech možných armád a přijede k nám do Plzně na Slavnosti svobody si hrát na vojáky. Včetně těch, pro které je zřejmě nejlepší armádou na světě Wehrmacht! A  že jich vůbec není málo! Naopak. Speciálně pro tyhle by nabídka pana Kučery přece musela nesmírně lákavá. To jejich vojáčkování by k něčemu veřejnému bylo… Odpověď byla zdrcující – slíbili a  slíbili, ale nikdy nepřijeli…. Nechápu to.

Ale to video je prostě precizní i bez státních peněz a podpory rádoby soldátů.

Díky pane Kučero! Díky, že udržujete památku těch, kteří už dávno nikoho nezajímají!