Obsazení Ukrajiny Ruskem se ruší: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny tuto hrozbu zkorigoval

Artur Avakov
25. 5. 2019 mk.ru/politics
Nový náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny Ruslan Chomčak, který tuto funkci získal z rukou prezidenta Vladimíra Zelenského, prohlásil, že neočekává brzký útok Ruska. Současně odsoudil kroky Kyjeva v Kerčském průlivu v listopadu 2018, kdy se tři lodě ukrajinského námořnictva spolu s mužstvem dostaly do rukou ruských pohraničníků. Experti MK vysvětlili dosah této rétoriky.


Podle vyjádření Chomčaka Moskva nemá proč útočit na Kyjev a na rozpoutání války jen kvůli zabití Ukrajinců nevěří. Hlava generálního štábu se domnívá, že na Donbasu Ukrajina čelí Rusku, ale zdůrazňuje, že Doněck a Lugansk mají už dávno zformované vlastní bojové jednotky, které jsou koordinovány ruskými vojáky. Chomčak se zároveň nechystá útočit na DLR a LLR, protože nevidí “čistě vojenskou” cestu řešení konfliktu …

… Chomčak má v úmyslu zjistit u hlavy námořnictva Ukrajiny, kdo a čím se řídil, když nařizoval ukrajinským námořníkům proplout přes Kerčský průliv. Chomčak soudí, že republika nemá tolik lodí, aby si mohla dovolit je rozptylovat. Zároveň generál, který se dostal z obklíčení v ilovajském kotli, doufá, že námořníky, kteří byli zajati, se podaří vrátit do vlasti.

List MK zjišťoval u expertů, zda nové vojenské vedení Ukrajiny může být považováno za adekvátnější, než bylo to předchozí.

Denis Denisov, ředitel Institutu pro mírové iniciativy a konflikty:
Soudě podle prvních tvrzení Chomčaka, je mnohem blíže k realitě, než předchozí šéfové generálního štábu. Celkově však bude možné adekvátnost této osoby posuzovat až na konci léta, kdy na Ukrajině proběhnou parlamentní volby. Než Zelenský přivede svou většinu do Nejvyšší rady, je nepravděpodobné, že učiní nějaká prohlášení, která by mohla být ukrajinskou společností chápána nejednoznačně.

Pokud na podzim nadále uslyšíme z Kyjeva mírová prohlášení, můžeme mluvit o rozmrazování Minských dohod a tak dále. Zvlášť poznamenejme, že Chomčak, který je voják, sotva vyjadřoval své myšlenky. Obecně platí, že generálům se špatně daří formulovat mírumilovné myšlenky. Je pro ně obvyklejší komunikace pomocí výstřelů. Je zřejmé, že v tomto případě slyšíme to, co mu řekl Zelenský. Další věc je, že nový prezident Ukrajiny pravidelně činí protichůdná prohlášení. Tu chce vést přímá jednání s Ruskem, tu je odmítá a tak dále. Uvidíme, k čemu se nakonec přikloní.

Alexej Jakubin, ukrajinský politolog:
Porošenko se pokouší zahnat Zelenského a jeho tým do tvrdého rámce konfrontace s Ruskem, aby zajistil kontinuitu svého kurzu. Nový prezident však tato úskalí obratně obchází. Chomčak například stále hovoří o ruské agresi, ale zdůrazňuje, že zítra útok nebude. Ve skutečnosti je to signál pro armádu, že se po nějaké době může rétorika orgánů podstatně změnit.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová