Pieta u pomníku tankové bitvy ve Starovičkách a pieta jinde!

-vlkp- a nafotil Šebr
7.5.2019 KosaZostra čili 
.wordpress.com
Vlkův úvod:
Dnešní příspěvek je neplánovaný. Ale dávám ho s potěšením a s náležitou skromností a úctou. Nick Šebr se tradičně účastnil piety za padlé v závěrečných bojích II.ww. na území jižní Moravy. Tentokráte ve Starovičkách, což je obec na půl cestě mezi Břeclaví a Brnem.




Pomníkem je tank T34 na betonovém podstavci a připomíná tankovou bitvu, která v těchto místech proběhla na konci druhé světové války. Dopoledne 16. dubna 1945 se na návrší severně od obce střetly německé a sovětské tanky. Němci byli po této bitvě donuceni ustoupit k Hustopečím a tak se otevřela cesta k přímému útoku na Brno.

Tolik základní data.

A nyní už jen Šébrovy obrázky a  krátký komentář.

Posílám pár fotek z nedělní tryzny ve Starovičkách. Ve 14 hodin proběhla oficiální pieta za přítomnosti zástupce brněnské ambasády RF, starosty Staroviček a řady občanů z blízkého i vzdáleného okolí. I přes velmi nepříznivé počasí (teplota 7 stupňů a studený vítr s deštěm) se účastníci dočkali i Nočních vlků. Ti měli zpoždění a přijeli o půl páté odpoledne. Příčinou byly potíže na cestě a počasí. Mezi ruskými účastníky byli jak Češi a Slováci, ale i Maďaři, Poláci, Němci. Noční vlci děkovali za projevenou úctu padlým občanům Sovětského svazu. Pozdrav přivezli i zástupci Donbasu. Pan starosta poděkoval všem účastníkům za projevenou účast a věří, že se za rok opět sejdeme. Všichni následně uctili památku padlých minutou ticha. Vydám o tom všem následující fotosvědectví pro čtenáře Kosy:

Vlkův dodatek:

Takhle to bylo na jižní Moravě, kde si lidé uctili památku těch, co jim jí dávno – před 74 roky vybojovali. Uctili se syny,ale spíše vnuky těch, kteří za ni zaplatili životem. A  nebylo jich rozhodně málo.

Ale ne všude to viděli takhle. Šébr píše , že Noční vlci měli zpoždění. Proč? Protože jeli z  Bratislavy. Kde to ti (už skoro)/oficiální pojali a pojímají takhle:

Před památníkem padlých rudoarmějců na bratislavském Slavíně!

Ovšem v  Praze jsme „trumfli“ i tyhle. V Praze na Olšanských hřbitovech se uskutečnila taky tryzna za padlé. Za padlé Vlasovce!

Tohle už je bizár všech bizárů!

„Málokdo udělal pro Pražany a záchranu lidských životů tolik jako oni. A málokdo je taky tak málo oslavován a připomínán,“ říká Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu Praha.

Jen pro základní informaci:

V bojích zahynulo 2800 Čechů, na sedm stovek sovětských vojáků, tři sta vlasovců a přibližně tisícovka Němců…… Obrázek si udělejte sami.