Volker: Ukrajina musí udělit zvláštní status Donbasu a amnestovat domobrance. Kolomojský: Ukrajině nepomůže ani Západ, ani plivání na portrét Vladimíra Putina

11. 5. 2019    rusnextactuallno
Zvláštní zástupce ministerstva zahraničí USA pro Ukrajinu Kurt Volker vyzval tým nového prezidenta Ukrajiny Zelenského, aby splnil svou část minských dohod – udělil Donbasu zvláštní status a také amnestoval domobrance. “Ukrajinci musí splnit svou část, což znamená respektovat příměří, i když je to pro ně nyní složité, protože na druhé straně frontové linie bojuje Rusko; udělit amnestii těm, kteří spáchali trestné činy, jež jsou součástí tohoto konfliktu; musí proběhnout místní volby; a územím musí být přidělen zvláštní status, jak je to uvedeno v Minských dohodách”, řekl zvláštní zástupce ministerstva zahraničí USA.


“Nakonec chceme, aby obyvatelé Donbasu žili v bezpečí, aby tam byla obnovena ekonomika, aby se tam měli možnost starat o sebe a své rodiny, aby tam stát poskytoval všechny potřebné služby a aby se lidé vrátili k normálnímu životu”, dodal.

24. dubna poradce Zelenského Aparšin vyloučil přímá jednání s DLR a LLR.

Kolomojský: Ukrajině nepomůže ani Západ, ani plivání na portrét Vladimíra Putina

Podle názoru oligarchy Igora Kolomojského Ukrajině nepomůže ani Západ, ani plivání na portrét Vladimíra Putina.

“Co je mimořádného na tom, že Rusko začalo vydávat své pasy ve zjednodušeném režimu obyvatelům DLR a LLR? Absolutně nic. Na prohlášení kyjevského vedení tato situace nic nezmění”, řekl Kolomojský.

“Ale prezident přece musí nějak zareagovat”, odpovídá reportér Denis Bigus.

“Jakým způsobem? Postěžovat si Západu nebo plivnout na portrét ruského vůdce? Už bylo dost citování Ostapa Bendery, který říkal: “Západ nám pomůže”. Nikdo nám ještě nepomohl a nepomůže.

Starý prezident se vyjadřoval při každé příležitosti po celých pět let. Copak díky tomu skončila válka na východě země, nebo se Krym vrátil do jurisdikce Ukrajiny? Ulehčila se situace, bylo lépe? Všechna tato prohlášení už nikoho nezajímají”, je přesvědčen oligarcha.

Dříve byl Kolomojský zastáncem politiky Kyjeva. Dokonce financoval dobrovolnické prapory na Donbasu, ale v poslední době se jeho světonázor ostře změnil. Vyzývá k ukončení občanské války v Luganské a Doněcké oblasti cestou jednání s vůdci DLR a LLR.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová