Co vlastně vyvádí ten rošťák Huawei?

Šéfka Huaweie Meng Wanzhou

Benjamin Kuras

29.6.2019  iPriama
Nechávat Huawei podílet se na řízení britské mobilní sítě 5G je jako pozvat si domů kleptomana. Říká americký velvyslanec v Londýně. Co je mu do toho, řeknou si možná někteří Britové, už zas nám Američani diktují, co smíme a co ne. Je mu do toho toto: Huawei by mohl špehovat britská státní, průmyslová a vojenská tajemství, a některá z těch jsou propojena s americkými.


Čili pronikl by přes Británii i do Washingtonu, kde na něj Trump nasadil sankce. Už byla také zatčena vrchní finanční šéfka Huaweie Meng Wanzhou a je souzena za krádež obchodního tajemství, klamání bank a porušení amerických sankcí. Jestli jste se těšili, jak si na Huawei chytrém mobilu pošmáknete, může vám může stát, že si ho koupíte za velký peníz třeba ve Francii (kde už se prodává) a on vám nebude fungovat v USA a možná i jinde.

Huawei sice vehementně špionáž popírá, ale nikdo taky od něho naivně nečekal, že ji přizná. Ví se už, že ji provádět umí. A taky provádí, zatím jen doma. Zato ale ve velkém, brzy celostátně, zatím zkušebně v některých městech, s průnikem do všeho. Říká se tomu „Pekingský akční plán další optimalizace podnikatelského prostředí 2018-2020“ a pracují na něm všechny obecní úřady a stranické výbory, ministerstva, podnikatelské a občanské organizace, univerzity, a každý, kdo je někdo. Postižen jím je každý, kdo není někdo. Přesněji řečeno každý, kdo má nějaký vroubek. Nezaplacený dluh, špatnou pracovní morálku nebo docházku, nesprávný veřejně vyslovený názor či kritiku strany a vlády, nezaplacenou pokutu za parkování nebo překročenou rychlost, nadměrnou spotřebu alkoholu nebo kouření (či chraňpánbůh drog), a cokoli, nač si ta či ona místní správa vzpomene, že by mělo být trestné.

Ale neobtěžuje se zatýkáním, taháním po soudech a vynášením soudních trestů. Místo toho vám zablokuje právo jezdit rychlíkem nebo létat letadlem. Nebo jíst ve slušné restauraci. Nebo jít do divadla. Některé druhy lékařského ošetření. A podobně. Říká tomu „iniciativa sociálních kreditů“. Funguje to takto: Síť elektronických zařízení sleduje každého občana a jeho chování. Občané jsou elektronicky napojeni na takzvaný „zelený kanál“, který jim poskytuje určité výhody, jsou-li bezúhonní, pilní a činorodí, chovají se „prosociálně“ čili s „dokonalým sociálním kreditem“. Jakmile se dopustíte nějakého přečinu, čili chováte se „antisociálně“, některé výhody se vám automaticky zablokují. A to tak, že elektronický vchod na nádraží nebo na letiště nebo do restaurace ví, že vás tam nesmí pustit. Jakmile svůj přečin napravíte, zablokovaná výhoda se vám automaticky znovu nastaví. Pomocí kombinovaných a vzájemně propojených technologií jako poznávání tváře, chytré mobily, sociální sítě, veřejná média, kamery, umělá inteligence. Tak už v první polovině roku 2018, kdy se systém začínal zavádět, bylo „antisociálům“ zablokováno 11 milionů letenek a 4 miliony rychlíkových jízdenek.

Tak nějak to alespoň popisuje newyorská mediální agentura Bloomberg. Podle jejích informací má Čína naplánováno mít takto do několika let na uzdě všechny čínské občany. Jak přesně se na tom podílí, nebo do jaké míry to kopíruje samotná Huawei, se zatím neví, ale ví se, že tyto technologie má. A nastavuje je do mobilních sítí, které spravuje, jako bude ta britská. Technologie se jmenuje 5G a znamená pátou generaci mobilních technologií. Té je Huawei největším dodavatelem na světě.

Kolem samotné technologie G5 se vedou kontroverze. Na jedné straně slibuje až 70násobné zrychlení internetu proti dnešnímu G4. Na druhé straně však podle některých lékařských informací jeho elektronická mikrovlnná radiace s sebou nese vážná zdravotní rizika. Několikanásobně větší, než ta, na něž už lékaři upozorňují více než 10 let s poukazem na zvyšující se počty případů tělesných i duševních poruch, pravděpodobně způsobených elekromagnetickou radiací. Rizika 5G se zatím zkoumají a ověřují a asi se o nich ještě dozvíme něco podrobnějšího od zasvěcených odborníků, než se 5G začne velkoplošně komerčně zavádět v roce 2020.

Prokážou-li se rizika špionážní, špehovací a zdravotní jako pravdivá, bude to závěrečné sbohem britské demokracii od premiérky Terezy Mayové, která ještě před demisí stihla Huawei do britské sítě prosadit na zasedání britské National Security Council.

Kurasovy knihy najdete ZDE