Kauza sestřelení letadla malajských aerolinií MH17: Ruská obhajoba a malajsijská podpora

Mirko Radušević

22.6.2019 iPrima
Oficiální stanovisko Ruska k sestřelení letadla letu malajských aerolinií MH17 vyjádřil již dříve prezident Vladimir Putin, když poznamenal, že Rusku nebylo povoleno účastnit se vyšetřování. To je důvodem, proč Moskva nemůže uznat výsledky vyšetřování, na kterých se nemohla podílet, zatímco Ukrajina mohla.

Vladimir Putin jen reagoval na stanovisko ruského ministerstva zahraničí, které uvedlo, že obvinění týkající se zapojení Ruska do sestřelení malajského Boeingu jsou neopodstatněná a politováníhodná. Vyšetřování jsou zkreslená a jednostranná.

Prezident Putin se k případu vyjádřil již v roce 2017 v rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem: „Postoj Ukrajiny je pochopitelný, když všichni chtějí obvinit povstalce z Donbasu a nepřímo také Rusko, které je podporuje. Přestože si informace odporují, USA to nikdy nepřiznají.“

Včera vydalo ruské ministerstvo zahraničí další vyjádření: „Prohlášení Skupiny mezinárodních vyšetřovatelů (Joint Investigation Team – JIT) vydané na tiskové konferenci 19. června o údajném zapojení ruské armády do havárie malajské Boeing MH17 není nic víc než politováníhodné. Opět se proti Rusku ustanovují neopodstatněná obvinění, která jsou zaměřena na jeho diskreditaci v očích mezinárodního společenství.“ Ve své zprávě ruské ministerstvo navíc dodává, že stejně jako již dříve nebyl předložen žádný konkrétní důkaz.

Na důkaz, že letadlo malajských aerolinií bylo sestřeleno ruskou raketou Buk, odpověděl včera náměstek ruského generálního prokurátora Nikolaj Vinničenko, který uvedl, že ruská strana předala nizozemským vyšetřovatelům radarové údaje a rovněž dokumentaci, která naznačuje, že raketový systém Buk, který zasáhl Boeing, patřil Ukrajině. Vyšetřovatelé JIT však tyto informace ignorovali.

Předseda mezinárodního výboru Rady federace RF Konstantin Kosačev má svůj výklad k pozadí vyšetřování: „Kauza letu MH17 byla posledním argumentem k zavedení sankcí proti Rusku ze strany Evropské unie. Zejména to byla kancléřka Merkelová, která stála za tímto rozhodnutím. Respektovaní mezinárodní vyšetřovatelé následně neměli na výběr. Jakýkoliv jiný závěr by vypovídal o chybách evropských politiků po červenci roku 2014 a zamlžování skutečnosti před veřejností, kdy tato chyba stála evropskou ekonomiku stovky miliard eur.“

V již uváděném prohlášení ruského ministerstva zahraničí se rovněž podtrhuje skutečnost, že aby Rusko vyšlo vyšetřovatelům vstříc, muselo připustit odtajnění informací o svém vojenském raketovém vybavení. V Rusku byl prováděn experiment firmou Almaz-Altej a byla předána veškerá dokumentace dokládající ukrajinskou identitu rakety, která sestřelila malajský Boeing. Ministerstvo se také domnívá, že videomateriály, na které se vyšetřovatelé ve svých závěrech odvolávají, jsou zfalšovány.

Včera se k výsledku JIT vyjádřil rovněž malajsijský premiér Mahathir Mohamad, který uvedl, že od začátku byla bohužel celá kauza zpolitizovaná a že se jedná o politické spiknutí proti Rusku. „Nizozemské vyšetřovací orgány, ještě dříve než měly důkazy, obvinily Rusko,“ řekl Mahathir Mohamad.