Malajský premiér: Vinu za MH17 hodili na Rusko, ale kde jsou důkazy?

-kou-

3.6. 2019 malaymail.com a PrvníZprávy
Malajská vláda chce vidět přesvědčivé důkazy, že Rusko je na vině za zřícení letadla Malaysia Airlines letu MH17 v roce 2014, řekl premiér Mahathir Mohamad na setkání s novináři.

Podle deníku Malay Mail, malajský vůdce zdůraznil, že Kuala Lumpur souhlasí s výsledky vyšetřování Společného vyšetřovacího týmu vedeného Nizozemskem pouze do té míry, že raketa, která sestřelila civilní letadlo nad východní částí Ukrajiny, byla ruská. Zároveň však, jak tvrdí orgány Malajsie, nelze s jistotou tvrdit, že střelu vypálila ruská strana.

„Obviňují Rusko, ale kde jsou důkazy? Víme, že rakety jako ta, která dopadla na letadlo, jsou vyrobeny v Rusku, ale mohla ji vypustit Ukrajina,“ poukázal Mohamad. Premiér se domnívá, že ji mohly vystřelit milice na východě Ukrajiny a ukrajinské vládní síly, protože všechny mají raketový systém Buk identifikovaný odborníky.

Malajský vůdce vyjádřil pochybnosti o tom, že Rusko se svými vysoce kvalifikovanými ozbrojenými silami může náhodně zasáhnout civilní letadlo. „Nemyslím si, že strana, kde je vojenská disciplína udržována na nejvyšší úrovni, je vinna tím, že vypustila střelu,“ řekl premiér.

Šok: Podle Malajsie jsou obvinění Ruska ze sestřelení MH17 nepodložená!

Mohamad řekl, že „z nějakého důvodu Malajsie nedostala přístup k černým skříňkám“, aby zjistila, co se dělo v době tragédie, která vzala životy všech 298 lidí na palubě. Kuala Lumpur trvá na tom, že má právo účastnit se odborné práce, protože letadlo patřilo Malajsii a občané této země byli při nehodě zabiti.

„Nevíme, proč jsme se od samého počátku nemohli zúčastnit odborné práce. V tomto incidentu vidíme příliš mnoho politizace. Zdá se, že hlavním cílem nebylo zjistit, jak se všechno stalo, ale zavěsit tento zločin na Rusy. To není neutrální vyšetření,“ dodal premiér.

Není to poprvé, kdy malajsie zpochybnila proces a výsledky nizozemského vyšetřování. Už před rokem Prvnizpravy.cz informovaly, že podle malajského ministra dopravy Anthony Loke ke zprávě, kterou vydala vyšetřovací skupina, uvedl, že neexistují žádné přesvědčivé důkazy, které by ukazovaly na Rusko.

Vůdce nizozemské strany „Forum pro demokracii“ Thierry Bode nedávno nevyloučil odpovědnost Ukrajiny za pád letadla MN17.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, letu MN17 z Amsterdamu do Kuala Lumpur, havaroval 17. července roku 2014 v Doněcké oblasti Ukrajiny. Zemřelo 283 cestujících a 15 členů posádky.