Porošenko se chce stát otcem národa

5. 6. 2019     lenta
Bývalý prezident Ukrajiny Petr Porošenko stanul v čele seznamu strany Evropská solidarita, aby se stal nejen poslancem, ale otcem národa. Uvádějí to zdroje listu Ukrajinská pravda v politické straně. “Porošenko povede stranu, ale musí se stát nikoli poslancem, ale otcem národa. Něco jako Kaczynski v Polsku, který neobsazuje žádné pozice, ale ve skutečnosti má největší autoritu a vliv”, uvádějí v rozhovorech s novináři zdroje.


Podle vyjádření členů štábu Porošenka je bývalá hlava státu osobně zodpovědná za vytváření seznamu pro volby do Nejvyšší rady, ale sám Porošenko se s největší pravděpodobností poslancem nestane. Jeho okolí soudí, že po postu prezidenta “mačkání tlačítek v parlamentu” neodpovídá úrovni Porošenkovy osobnosti.

Uvádí se, že v současné době bývalý prezident a jeho tým mění “vizuální podobu” strany, počínaje názvem a konče vůdci stranického seznamu. Zároveň se udává, že vizuální obnova neznamená ideologické změny v politické síle.

31. května bylo oznámeno, že sjezd strany Evropská solidarita schválil Porošenka vůdcem strany. Politik prohlásil, že považuje za čest vést politickou sílu, která se “pět let nebála brát na sebe velmi těžký kříž – odpovědnost za záchranu země, která se ocitla na okraji propasti”. Připojil se ke straně 30. května.

Dříve v květnu bylo oznámeno, že strana Blok Petra Porošenka (BPP) změní svůj název na Evropskou solidaritu. Hlavními principy ideologie nové strany jsou vyhlášeny “důstojnost, patriotismus, demokracie, spravedlnost”. Kromě toho se změní stranické seznamy. “Nová Ukrajina vyžaduje novou politiku”, řekl Porošenko.

V tomto okamžiku je frakce BPP největší v Radě, podle údajů z monitorování volebních nálad je však v čele antiratingu sympatií občanů. Více než polovina Ukrajinců prohlásila, že by pro ni za žádných okolností nehlasovala. Nejpopulárnější je politická síla současného prezidenta Vladimíra Zelenského Sluha lidu, která má podporu asi 43 procent voličů, ale dosud není zastoupena v parlamentu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová