A vyšetřuje už konečně policie Fajtovo „hospodaření“ s veřejnými penězi?

Michal Brand
21. 7. 2019
Vše odstartovalo, když ministr kultury Staněk dostal do rukou výsledky forenzního audit hospodaření Národní galerie, audit, který analyzoval hospodaření v době, kdy Národní galerii vedl pan Fajt. Forenzní audit odhalil závažné skutečnosti – pan Fajt si zřejmě sám od sebe nakupuje pro Národní galerii, nechá své podřízené podepisovat odměny pro sebe samotného, no prostě klasika. Takové typické, miloučké, lepšolidské, pravdoláskové rozkrádáníčko – milion támhle, milionek jinde. A nejde o miliony chvilek ale o miliony korun.


Fajta odvolal Staněk ve čtvrtek, jako důvod uvedl závěry kontroly v galerii. Na šéfa instituce podal také dvě trestní oznámení – kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám. Kontrola začala 15. dubna a podle Fajta dosud neskončila. forum24

Následovalo zahřívací kolo pražské kavárny – nejprve několik desítek aktivistů před ministerstvem kultury na podporu osob odvolaných z funkcí za závažná a opakovaná porušení zákona. Hesla nebyla zveřejněna, ale pražská umělecká a aktivistická fronta mohla využít třebas slogany ve stylu „Za rozkradené Česko“, „My krademe kulturně, vy jste všichni burani“ nebo „Pravda, láska a vlastní kapsa musí zvítězit“.

(Koneckonců, i Václav H. to tak nějak asi myslel, když si za výhodnou cenu koupil od státu exkluzivní vilu ve Střešovicích, kterou mu stát ještě také kompletně zrekonstruoval před převodem. A pak tedy Venda H. jezdil v neprůstřelné audině a s početnou ozbrojenou ochrankou poučovat obyvatele Matiční ulice o nutné toleranci k sousedům. Kázat vodu a pít víno, jak typické pro pravdolásku.)

Je zvláštní, jak se v kauze Fajt našim samozvaným morálním etalonům z kulturní a umělecké fronty najednou nepříčilo zastávat se někoho, kdo zřejmě kradl v milionech. Tedy vlastně nekradl. Vlastně si jen bral jistě zasloužené peníze. A když už má pravdoláska kavárna něco zaslouženě, podle vlastního názoru, tak si to přeci prostě vezme, zákon nezákon, pravidla nepravidla, morálka nemorálka.

Ale samozvaná elita se prostě bude vždy cítit málo zaplacena. A tak cítí solidaritu, když si někdo z jejich „lepších“ kruhů tak trochu pomůže. Mají miliony korun ročně? To je málo! Určitě si zaslouží alespoň miliony Euro nebo miliony dolarů! Jen jim to kazí ti hloupí Češi, co chodí do práce za pár korun (a platí daně na ty miliony korun pro vždy dotované a dotací se halasně dožadující umělce). Kazí to chudákům umělcům ti blbci, co vstávají v pět ráno, aby byli v šest ráno ve fabrice nebo v osm měli připraveno otevření obchodu. Pak tam makají, na záchod jdou jen, když se dovolí – a to nesmí moc často, za to dostanou pár tisíc měsíčně, zaplatí daně – ze kterých se zaplatí miliony na podporu divadel, filmů, festivalů. Třeba na divadelní představení, kde si „umělkyně“ vytáhne českou vlajku z …. Pak „ti blbci nevzdělaní“ ještě zaplatí povinný rozhlasový poplatek, aby chudáci hudebníci neumřeli hladem nebo nedejbože nemuseli jezdit ve škodovce. Na stejný účel zaplatí také poplatek za televizi, protože umělecká morální elita národa by pomřela v chudobě a bídě bez 8 miliard korun z rozpočtu „České“ televize rozfrcaných mj. na filmy a jiné projekty, které z 95% baví jen jejich tvůrce samotné. U 95% současné „tvorby“ financované „Českou“ televizí nevěřím tomu, že se líbí dokonce i kavárně, vážně si myslím, že takoví blbci nejsou ani v kavárně, že se ty sr…y líbí prostě jen jejich vlastním tvůrcům. (Pardon, ale tento týden jsem po večerech shlédl několik filmů české produkce – fakt síla. Takové debility se netočily ani za normalizace. Za zmínku mi stojí například Instalatér z Tuchlovic, který byl zřejmě natočen jen proto, aby se tvůrci a herci tohoto filmu dostali k prachům jinak, než přepadením pobočky banky. Nebetyčná sr..a, kde jediný důvod, proč tohle vůbec mohlo projít a získat jakoukoli státní dotaci je to, že ve „filmu“ je zlý bílý rasista, před kterým se strachem třepe banda deseti cikánů, protože to jsou samí slušní hoši, kteří se nikdy zásadně neperou. To je jako novodobý Okres na severu se skvělým a úžasným komunistickým aparátčíkem – nová doba, nové ideologické bláboly, nové a přitom stále stejné sr…y. „Svobodná“ „tvorba“ ROFL.)

Já vím, že se vám teď vtírá do mozku myšlenka, že je to jako Jakešovy bláboly z Červeného hrádku. „Útok na umělce“, „útok na morální a intelektuální elitu“, „apel na závist“. Ale já myslím, že to tak není. Zaprvé, já nejsem žádný funkcionář. Ničeho. Žádné politické mocenské nebo jiné struktury. Za druhé, já se jen – i přes vlastní vysokoškolské vzdělání a solidní postavení – necítím být kavárnou. Za třetí, a to hlavně, já těmito řádky jen odpovídám na věčná moralizování, poučování a sebe-zbožšťování právě ze strany kavárny, umělců, „vědců“, „morální elity“, „vzdělaných“, „kteří vědí“, „kteří pochopili“ a my všichni ostatní, když máme jiný názor, jsme podle nich „blbci, burani, co žerou čočku, naletěli na ruskou propagandu na facebooku, ničemu nerozumí, mělo by se jim sebrat volební právo, potřebují, aby je o tom, jak volit, poučil nějaký postpuberťák z kavárny přisátý na státní kasu“.

Jak to o nás, lidech s názorem jiným, než má kavárna, napsal roztomile přímo kovaný neo-bolševik David Černý: „Zamrdaná zkurvená kupa hoven a sraček na hradě, vytlemený prasečí držky, ať už konečně chcípnou v ošklivejch a táhlejch bolestech. Zmrdi smradlavý, zkurvysyni vyjebaný, tupý debilové. I s tou bandou kreténů čuráckejch, co to navrhujou. Do nejhlubší prdele s váma, vy hovnožrouti“. Morální elita promluvila.

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, kavárníci. Smrdíme vám se svými normálními zaměstnáními, obyčejnými firmami, které něco vyrábí a něco reálného produkují? Pohrdáte tím, že my pracujeme na vaše honoráře? Tak si prostě řekněme na rovinu, kdo koho živí a jak. Jste jako puberťáci, kteří dostávají od rodičů kapesné, sami na práci nehrábnou, ale nový mobil chtějí každý rok, stejně jako ty „cool džíny, co má už úplně každý“. Puberťáci – všechno chtějí, protože na to mají vlastně podle svých pocitů nárok, za nic, bez práce a  ještě mají plnou hubu keců o tom, jak je „fotr“ nebo „máti“ nemožnej/nemožná, „úplně out“…

Mrknul jsem přes rameno jedné kolegyni do časopisu Chvilka pro tebe (nebo jak se to jmenuje). Pan Bartoška prý vydělává na Karlovarském filmovém festivalu do vlastní kapsy 10 milionů korun ročně. Roční dotace pro tento filmový festival z kapes daňových poplatníků je 46 milionů korun. (idnes ). Město Karlovy Vary přispívá navíc ročně 6,5-8 miliony korun. (Město Karlovy Vary z toho alespoň něco má – minimálně teoreticky – PR, reklamu. Je jen otázka, jestli pozvracené kolonády ze dnů festivalu spíše neodradí solidní lázeňské hosty, protože ekonomicky Karlovy Vary prostě nestojí na těch pár dnech festivalu.) Takže my všichni primitivové z ne-kavárny platíme ročně 54 milionů korun – a pan Bartoška si z toho pro sebe vezme 10 milionů. Netvrdím a priori, že si je nezaslouží. Ale přeci jen – jen abychom věděli, kdo koho platí, kdo komu co dluží, kdo komu má za co být vděčný a kdo má koho co právo poučovat a moralizovat. …až zase bude Bartoška s Dykem někde na náměstí moralizovat, vyjadřovat svoje opovržení těmi, kdo mu těch 10 mega ročně platí ze své kapsy, a vyzývat k občanské neposlušnosti proti řádně, demokratický a ve svobodných volbách zvolenému prezidentovi České republiky.

Pan ministr Staněk se k celé řadě věcí z této kauzy Fajt vyslovil – poměrně uceleně třebas zde

https://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/032schuz/s032050.htm (závěr stránky)

https://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/032schuz/s032051.htm a dále.

Nebo celé http://radimvalencik.pise.cz/6981-nezkraceny-projev-ministra-kultury-stanka-v-ps.html

Ministr Staněk odvolal Fajta z funkce ředitele, přesně jak je nejen v kompetenci ministra kultury, ale navíc přesně jak je povinností ministra – je povinností ministra kultury odvolat z funkcí osoby, které (jemně řečeno) špatně hospodaří s veřejnými prostředky a z veřejných prostředků platí sami sobě za zakázky či „zakázky“.
Následně dostává pražská, ale i olomoucká kavárna kolektivní hysterický záchvat. Objevuje se petice za odvolání ministra Staňka. Ministr Staněk je podle kavárny nekompetentní, když odvolal ředitele, který – jemně řečeno – velice podivně hospodařil a posílal veřejné peníze sám sobě, jak ukazují výsledky forenzního auditu.

Zástupce Bakaly ve vládě a jeho manažer pro řízení ČSSD, tedy J. Hamáček, tlačil na Staňka, který nakonec podal demisi pod tlakem Hamáčka a vedení (prakticky umírající a čím dál více zbytečné, jen další pravdoláskové partaje, od „demobloku“ nerozeznatelné) ČSSD.

Prezident Zeman dlouho váhá s přijetím této demise. Asi se mu nechce odvolávat ministra, který se provinil tím, že upozornil na rozkrádání veřejných prostředků.

Ale to je jen šum. To vše je z pohledu dnešního článku jen šum – tahanice o vládu, zda vydrží-nevydrží, řev kavárny a dalších zlodějů a parazitů (kromě již zmíněných nesmíme zapomenout ani lemply z neziskovek, kteří by se reálně neuživili jinak, než vybíráním popelnic nebo razítkováním oběžníků bez peněz z části ze státní kasy, z části z peněz cizích zemí a z části z cizích nátlakových, proti-českých lobbistických struktur).

To důležité, to, na co by se v tomto ryku nemělo zapomenout je, že Fajt se podle slov ministra Staňka dopustil opakovaného porušení zákona, i přes výslovná upozornění a výtky z ministerstva. Přiděloval sám sobě prémie, kupoval sám od sebe zakázky. Dle projevu ministra Staňka (link viz výše) dále způsobil škodu ve výši 30 milionů korun, když napodepisoval smlouvy na akci, na kterou neměl a nemá v rozpočtu peníze a která navíc zřejmě ani nesouvisí s činností a zaměřením Národní galerie.

Takže tedy, abychom nezapomněli v tom hluku, v tom „spin doctoringu“ pražské kavárny a milionchvilkařů:

Vyšetřuje už policie ČR hospodaření pana Fajta

ve funkci ředitele Národní galerie?

Post Scriptum:

§ 206 Zpronevěra

(1) Kdo si přisvojí cizí věc, která mu byla svěřena, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 větší škodu.

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,

b) spáchá-li takový čin jako osoba, která má zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného,

c) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo

d) způsobí-li takovým činem značnou škodu.

(5) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán,

a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu, nebo

b) spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání teroristického trestného činu, trestného činu financování terorismu (§ 312d) nebo vyhrožování teroristickým trestným činem (§ 312f).

(6) Příprava je trestná.

Pozn.: Nemůže jít o zneužití pravomoci úřední osoby, protože ředitel Národní galerie není ve výčtu úředních osob (stejně jako téměř nikdo z různých organizací státu) – viz § 127.

§ 138

Hranice výše škody, prospěchu, nákladů k odstranění poškození životního prostředí a hodnoty věci

(1) Škodou nikoli nepatrnou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 5000 Kč, škodou nikoli malou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 25000 Kč, větší škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 50000 Kč, značnou škodou se rozumí škoda dosahující částky nejméně 500000 Kč a škodou velkého rozsahu se rozumí škoda dosahující nejméně částky 5000000 Kč.

Pozn.: Zmíněná škoda je v rozsahu milionů, pokud vynecháme škodu způsobenou onou „indickou akcí“, která je zřejmě dle projevu pana ministra Staňka za milionů třicet. Takže zcela jistě škoda značná, patrně i škoda velkého rozsahu.

Pro Hamáčka bych pak citoval ještě:

§ 366

Nadržování

(1) Kdo pachateli trestného činu pomáhá v úmyslu umožnit mu, aby unikl trestnímu stíhání, trestu nebo ochrannému opatření nebo jejich výkonu, bude potrestán odnětím svobody až na čtyři léta; pomáhá-li však takto pachateli trestného činu, na který trestní zákon stanoví trest mírnější, bude potrestán oním trestem mírnějším.

Takže ve vlastním zájmu Hamáčka doufám, že celá šaráda s odvoláním ministra Staňka a se jmenováním jiného ministra nevyústí v zametení pod koberec kauzy „Fajt a peníze Národní galerie“.

(Já vím, že vyústí. To jsem se jen tak zasnil na téma „Slušné Česko“….za které ale ve skutečnosti aktivisté a milionchvilkaři demonstrovat nikdy nebudou, i kdyby si to napsali na transparent tisíckrát.)