Tak to už je moc! Česká televize vyškrtla z rozhovoru s Karlem Gottem větu: “Ať žije pan prezident!” Navíc prostříhala záznam tak, aby Gott v klíčovou chvíli nebyl v záběru. Kdo to zastaví?

Ondřej Höppner
20. 7. 2019    hoppner (včetně videí)
Zpěvák Karel Gott poskytl České televizi při příležitosti svých 80. narozenin rozhovor. V něm dojatě pronesl větu: “Ať žije pan prezident!” V přepisu rozhovoru na stránkách České televize však tato věta chybí. Záběry jsou navíc dodatečně prostříhány tak, aby v klíčovém okamžiku mistr nebyl na obrazovce. Česká televize navíc rozhovor, který byl předtáčený a odvysílaný v neděli 14. července, prostříhala tak, aby větu: “Ať žije pan prezident!” neřekl Karel Gott přímo na kameru. V okamžiku, kdy hluboce dojatý mistr oslavuje prezidenta Miloše Zemana, je v prostřihu záběr na válečného reportéra ČT Michala Kubala, jak se ošívá. Gotta tak slyšíme, ale nevidíme.


 Rozhovor s Karlem Gottem v jeho vile na Bertramce byl natáčen na nejméně dvě kamery. Závěrečnou podobu (tedy kdy bude prostřižena ta či  ona kamera) získává snímek ve střižně České televize. Není známo, zda střih a cenzuru v přepisu “zařídil” stejný řídící pracovník ČT, který už jednou projev prezidenta “prostříhal” (viz níže).
Doslovný přepis ze stránek České televize (14.7.2019 v 18:27 na ČT24):

Jde o další případ, kdy Česká televize zasahuje do reality dokumentu a  všechna ta zloba a zášť buď probublává, nebo se prostě vyvalí na plné pecky. Editoři si zřejmě netroufli větu “Ať žije pan prezident” vyškrtnout úplně, tedy i z reportáže – zřejmě z obavy, že se pak Karel Gott ozve.


Gottova podpora Zemana během kampaně
Prezident Miloš Zeman a zpěvák Karel Gott

Gottovým upřímným doznáním vyplouvají na povrch nové okolnosti. Miloš Zeman byl před prezidentskými volbami 2018 opakovaně mainstreamovými médii napadán, že si zpěvákovu podporu vymyslel. Některá média dokonce označila Zemana “za lháře”.
“Jsem vděčný za jakoukoliv pomoc a podporu. Zaregistroval jsem s velkým potěšením, že mně před volbami vyjádřili podporu tak různorodé osobnosti, jako je na jedné straně Andrej Babiš a na druhé straně Karel Gott,” uvedl tehdy Miloš Zeman na tiskové konferenci v lednu 2018.

Média argumentovala tím, že Gott podporu popřel. Ve skutečnosti to však nebyl on, ale jeho tisková mluvčí. “Jako vždy, při všech volbách, jsem jmenovitě nepodpořil žádného kandidáta. Proto ani jejich výroky nekomentuji,” uvedla mistrova mluvčí Aneta Stolzová, zakladatelka neziskové organizace Spokojené děti ZDE.
To by mohlo svědčit o tom, že je zpěvák zcela pod kontrolou svého týmu, který mu dává příkazy a zákazy, co má říkat.
“Budu volit člověka, kterého si vážím, jeho myšlenky a  názory jsou mi blízké a vím, že naši republiku bude opět dobře reprezentovat,” uvedl tehdy Karel Gott. Spojení “opět reprezentovat” bylo jasným odkazem na skutečnost, že Zeman kandidoval do druhého volebního období, zatímco jeho protikandidát byl nováčkem.
Co tedy ještě loni znělo trochu jako hádanka, je nyní zcela jasné.


ČT stříhá prezidenta jako divá

Česká televize už nejméně jednou část prezidentova projevu vystřihla. Tehdy prezident Miloš Zeman spojoval spekulanta Viktora Koženého a miliardáře a mediálního magnáta Zdeňka Bakalu, který se (na rozdíl od pana prezidenta) těší v České televizi velké oblibě.
Česká televize svůj zásah do projevu prezidenta republiky omlouvala tím, že “to bylo potřeba zkrátit”, pak “že šlo o chybu” a nakonec se omluvila.