Vláda, která mučí novináře, odmítla vstup RT na konferenci o médiích

Caitlin Johnstone
20.7.2019  Information Clearing House, překlad Zvědavec
Britské ministerstvo zahraničí zakázalo ruským médiím RT a Sputnik účast na mezinárodní konferenci o svobodě médií v Londýně.
„[Média] RT a Sputnik nebyla akreditována kvůli jejich aktivní roli na šíření dezinformací,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí.

„Je zapotřebí zvláštního druhu pokrytectví k tomu, aby obhajovali svobodu tisku a přitom uvalovali zákaz na nevyhovující hlasy a očerňovali alternativní média; bohužel svět se již naučil očekávat právě takovéto věci od britského ministerstva zahraničí,“ uvedla v reakci televize RT ve svém prohlášení.

„To se v podstatě rovná přímé, politicky motivované diskriminaci ruského kanálu,“ uvedlo ruské velvyslanectví v Londýně. „Odmítnutí akreditace je jen vyvrcholením několikaměsíční očerňující kampaně proti RT ze strany britských politických osobností, vládních orgánů, včetně mediálního regulátora Ofcom, a dokonce kolegů novinářů.“

„Nyní byl přednímu ruskému mezinárodnímu televiznímu kanálu odepřen přístup na fórum, přestože je oficiálně registrován a funguje ve Velké Británii na právním základě,“ dodalo velvyslanectví. „Jakou lepší ukázku toho, jaká je skutečná situace ohledně svobody sdělovacích prostředků ve Spojeném království, člověk ještě potřebuje? Organizátoři konference, pokud tomu dobře rozumíme, si stále přejí diskutovat o situaci ohledně svobody médií kdekoli na světě, jen ne v této zemi.“

Britská vláda pořádá mezinárodní konferenci o ‚svobodě médií‘, a přitom odmítla @RT_com (a Sýrii a Venezuele) vstup. ‚Je zapotřebí zvláštního druhu pokrytectví k tomu, aby obhajovali svobodu tisku a přitom uvalovali zákaz na nevyhovující hlasy a očerňovali alternativní média‘.
Charles Shoebridge (@ShoebridgeC) 9. července 2019

Reportáž BBC o této události je opravdu k popukání, neboť obsahuje bezostyšně propagandistické video s názvem „Co je na Russia Today tak jiného?“, v němž se pečlivě vysvětluje, proč je pro diváky BBC velmi důležité pochopit, že RT je propaganda.

„Chtějí být alternativním pohledem, ale ve skutečnosti to je propagandistická mašinérie, a je placena Kremlem,“ tvrdí se ve videu BBC, zpravodajské stanici, která je financována vládou, a jíž byla prokázána spolupráce s britskou zpravodajskou službou ohledně odebrání platformy odporujícím hlasům.

„BBC se snaží informovat o všech úhlech zpráv, včetně těch, které nejsou pro britskou vládu příjemné,“ tvrdí se ve videu BBC. „RT si vždy vybírá odborníky, otázky, témata, úhly pohledu, které ukazují Kreml a ruskou vládu v pozitivním světle.“

Ve skutečnosti BBC nese obrovskou vinu za prosazování toho, co britský novinář Jonathan Cook nedávno popsal jako „vytvořený konsenzus údajně racionální politiky – neoliberální ortodoxie doma a neokonzervativní válečné štváčství v zahraničí.“ Stejně jako všechna ostatní britská média, i BBC pracuje na zmenšení Overtonova okna (tj. oblast myšlenek, které lze tolerovat ve veřejné diskusi, pozn. překl.) přijatelných debat a šíření propagandy mezi britskými občany, týkající se diskusí o tom, jak by se mělo pomoci existujícím mocenským strukturám, a jak je zachovat, a nikoli o tom, zda by tyto mocenské struktury měly vůbec existovat. BBC však předstírá, že je v každém případě nadřazená RT na všech úrovních, a to je opravdu k smíchu.

Ale BBC se zajisté zúčastní mezinárodní konference o svobodě médií, a s otevřenou náručí ji uvítá britská vláda, která z poloviny předstírá, že je s touto společností v opozičním vztahu.

Jedná se o tutéž vládu Velké Británie, která v současné době drží za mřížemi novináře Juliana Assangeho a čeká na projednání jeho vydání do USA kvůli tomu, že odhalil americké válečné zločiny. Je to ta stejná vláda, kterou zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer, zabývající se vyšetřováním případů mučení, shledal vinnou z účasti na psychologickém mučení téhož novináře. Jde o stejné ministerstvo zahraničí, jehož šéf Jeremy Hunt prohlásil minulý měsíc pro Face the Nation, že umožní, aby byl Assange vydán do USA, pokud uspěje ve své snaze stát se příštím premiérem. Přitom však Hunt výslovně a opakovaně odsuzuje pronásledování disidentských novinářů v jiných zemích.

Ohledně tohoto směšného pokrytectví, z něhož vám spadne brada, neuslyšíte žádnou kritiku ze strany BBC, ani žádných jiných mainstreamových sdělovacích prostředků v rámci zcela bezpáteřních a pochlebovačných britských médií. Víte, kde se setkáte s kritikou takového pokrytectví? V RT.

Jediný důvod, proč RT a Sputnik zaznamenávají určitý stupeň úspěchu na Západě, je – v rozporu s tím, co tvrdí BBC – že lidé neslyší ze západních mainstreamových médií žádné hlasy, které by byly kritické vůči skutečné moci. Pokud by z BBC nebo jakéhokoli jiného britského média začaly jakkoli pravidelně zaznívat skutečné protiválečné, levicové hlasy, zaměřené proti establishmentu, garantuji vám na 100%, že by RT a Sputnik okamžitě ztratily čtenáře a diváky v UK.

To se však nikdy nestane, protože britská masmédia „se nezabývají všemi úhly zpráv, včetně těch, které by nebyly pro britskou vládu příjemné“, jak tvrdí BBC, zveřejňující propagandu, jež přímo prospívá hlavním mocenským strukturám britské vlády. Jejich úkolem není říkat pravdu a vést vládu k zodpovědnosti, jejich úkolem je normalizovat status quo, vytvářet souhlas s nekonečnou válkou, a každý den vám tvrdit, že Jeremy Corbyn je kříženec Adolfa Hitlera a vlkodlaka.

Spojené království a Kanada zahájily globální kampaň #DefendMediaFreedom a posvítily si na zneužívání médií.
Dnes @Jeremy_Hunt, @cafreeland a zvláštní vyslankyně pro svobodu médií Amal Clooney diskutovali o tom, jak můžeme zvrátit trend násilí vůči novinářům. pic.twitter.com/daK3a6hYr7
– Ministerstvo zahraničí (@foreignoffice) 5. dubna 2019

Jeremy Hunt dychtí po době, kdy bude země moci mírumilovně šířit propagandu mezi svými občany, aniž by se potýkala s tímto otravným problémem propagandy z jiných zemí, pronikající do této směsice a nutící jedince, aby sami začali přemýšlet. Také zažíváme nedlouhé, ale nádherné období, kdy nám internet poskytuje proudy informací ze všech možných úhlů pohledu, ale budeme muset bojovat za to, aby tyto proudy nepřestaly téci. Neviditelná cenzura již skutečně začala, a právě na takovýchto konferencích vymýšlejí ještě zákeřnější způsoby, jak přidusit disidentské hlasy.

Buďte ostražití. Bojujte s nimi.

Government That Tortures Journalists Bans RT From Media Conf vyšel 14. července 2019 na ICH. Překlad v ceně 330 Kč Zvědavec.