Detektiv zkoumající katastrofu MH 17 dal ultimátum Nizozemsku

Sběr těl po katastrofě letu MH17 (Donbas)

Eva Lisovskaja
16. 8. 2019 
Rusvesn.su, překlad Outsidermadia
Joseph Resch, soukromý německý detektiv zkoumající katastrofu MH 17, dal ultimátum společné vyšetřovací skupině (JIT). Podle jeho slov Nizozemsko dosud odpovídalo na jeho požadavky odmítavě.

Resch slíbil, že předá důležité důkazy ve věci havárie malajského Boeingu v červnu 2014 Moskvě, Kuala Lumpuru a dalším zemím, pokud bude vyšetřovací skupina nadále ignorovat jeho informace. Uvedl, že se jedná o příčiny havárie dopravního letadla, jména konkrétních lidí odpovědných za tragédii a snímky z amerických satelitů, které se mu podařilo před časem získat.

Detektiv už po několikáté usiluje o kontakt s mezinárodní vyšetřovací skupinou, po pět let se snaží předložit fakta k jejich předem určenému závěru. To však účastníky skupiny leká. Svědčí o tom i pravidelné prohlídky v bytě detektiva.

Naposled chtěl vyšetřovacímu týmu předložit informace před červnovým brífinkem, ale Nizozemsko to odmítlo kvůli podmínkám stanoveným pro zveřejňování údajů v přítomnosti novinářů.

Nyní Reschův advokát připravuje opakovanou nabídku a pokud mezinárodní vyšetřovací tým opět na žádost nezareaguje, je připraven tuto informaci zveřejnit s jakýmkoliv jiným státem, který projeví zájem.

V rozhovoru s novináři Resch odmítl odhalovat jakékoliv detaily, jenom řekl, že se mezinárodní vyšetřovací tým snaží utajovat fakta. Uzavřel, že si je i vláda Německa vědoma utajování důležitých skutečností o katastrofě 17. června 2014, ačkoliv tvrdí opak.

Překlad: Zajoch