Podle Čaputové má být hlas Německa v Evropě jasně slyšet. Řekli jí, že je prezidentkou Slovenska, a nikoliv velvyslankyní Bruselu?

Tomáš Vyoral

24.8.2019 iPrima
Podle Čaputové má být hlas Německa v Evropě jasně slyšet. Řekli jí, že je prezidentkou Slovenska, a nikoliv velvyslankyní Bruselu?
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po jednání s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem v Berlíně uvedla, že hlas Německa v Evropě by měl být jasně slyšet. V Evropě prý není země s tolika zkušenostmi s překonáváním rozdělení. Je fakt, že z dob Třetí říše má Německo se spojováním Evropy (sic pod svou vlajku) poměrně slušné zkušenosti. Ocenění „Evropská osobnost roku“ za mimořádné úspěchy v oblasti politiky, obchodu a inovací je v dobrých rukou, neb trojská kobyla pokračuje v rozkladu Visegrádské čtyřky a v servilitě vůči EU či Německu. Řekl jí někdo, že je slovenskou prezidentkou, a ne velvyslankyní Bruselu na Slovensku?



Překvapení? Naopak. Zuzana Čaputová, která si „tyká“ s neziskovým sektorem, ekologickými nebo LGBT aktivisty a věří ve světlé zítřky s EU napořád a nikdy jinak, svými kroky jen potvrzuje svou pozici trojské kobyly v rámci Visegrádské čtyřky a prostoru středovýchodní Evropy.
Velvyslankyně Bruselu na Slovensku?

„V Evropě není země, která by měla tolik zkušeností s překonáváním rozdělení jako právě Německo. Německo ví, jak nesmírně těžké, ale důležité, je hledat to, co nás spojuje. Německou zkušenost dnes potřebujeme přenést i do celé Evropské unie,“ uvedla Čaputová podle serveru České noviny. Podle ní je to nutné zejména v době, kdy se znovu mluví o rozdělení na nové a staré členské země, na východ a západ, na sever a jih. Prezidentka svými slovy prý narážela na znovusjednocení Německa po pádu Berlínské zdi.

KOMENTÁŘ TOMÁŠE VYORALA: Řekni mi, kým se obklopuješ, a já ti řeknu, jaký jsi. „Spojující“ prezidentka Čaputová přijela čeřit vody za pražskou kavárnou

Řekl už někdo paní Čaputové, že je prezidentkou Slovenska, jehož zájmy by měla prosazovat? Že by měl znít jejími ústy především hlas této země? Čím dál více se přestává držet na uzdě a ukazuje, že zájmy, které hodlá hájit, pocházejí zřejmě odkudkoliv, jen ne od našich nejbližších sousedů. Občas na mě působí spíše jako velvyslankyně Bruselu na Slovensku. Nebo snad omylem ze šuplíku vytáhla nějaký starší proslov Jozefa Tisa?
Německý hlas zněl v nedávné historii několikrát. Dvakrát katastrofa, potřetí zatím průšvih

Německý hlas zněl za posledních zhruba sto let Evropou minimálně třikrát. Dvakrát to skončilo tragicky – první a druhou světovou válkou, holokaustem a – pravda – pokusem o „sjednocení“ pod Třetí říši. Tady dávám prezidentce za pravdu, takovou zkušenost opravdu nemá žádná jiná evropská země. A třetí případ – prakticky nejsilnější hlas Německa v EU, jejímž satelitem je i naše země (ať nám do nekonečna bude řada politiků a médií lhát, že jsme rovnocennými partnery), u něj ještě uvidíme, jak dopadne.

Nicméně německé posvěcení řízené migrační invaze ústy Angely Merkel a vedoucího elektorátu z roku 2015 dává tušit, že v Evropě bude opět docela horko.

KOMENTÁŘ TOMÁŠE VYORALA: Pašeráci bez hranic opět sbírají u břehů Libye Afričany prchající před Asadem ze Sýrie. Nebo jak je to teď správně?
Evropská cena za mimořádný úspěch. Z neznámé aktivistky prezidentkou

Co na to paní Čaputová? Ta se ještě ani neohřála v prezidentském úřadě a začátkem května, jak informoval server sme.sk, již obdržela ocenění Evropská osobnost roku. Tu v rámci European Leadership Awards uděluje zpravodajská televize Euronews a Evropský obchodní summit (EBS) za mimořádné úspěchy v oblasti politiky, obchodu a inovací. Prosím? Jakže? A nějaký hmatatelný výsledek práce této dámy, marketingového produktu určitých zájmů, kterou ještě před nedávnem neznala ani většina Slováků, by byl? A nemyslím tím sjednocení určité uvědomělé části společnosti v čele s Tomášem Halíkem a Karlem Schwarzenbergem, kteří jsou z dámy prakticky na větvi.

Bianko šek ocenění je vždycky podezřelé. V takovém případě by naše kontrolky měly zbystřit. Stačí vzpomenout na (nikoliv první) degradaci Nobelovy ceny za mír jejím udělením Baracku Hussein Obamovi. Zřejmě jen za to, že se stal prvním Afroameričanem na pozici prezidenta USA.

Ještě silněji ocenění Čaputové nevoní, když byla její sokyní osoba nemocné švédské záškolačky Grety Thunberg, která bezprecedentně zneužita elitami a vlastní rodinou je pomalu pasována na nového mesiáše. Těžký kalibr. Doplňme, že za Evropského lídra roku byl vyhlášen tehdejší předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, nejznámější ischiatik proslavený svou přítulností.

Já vím, je slušná, sympatická, reprezentativní a má pokaždé jiné krásné šaty a kabelku… A hlavně ví, jakým směrem současný proud teče…