Zbořil: Když se trhá v přímém přenosu Ústava, tak by měl někdo zasáhnout (VIDEO)

-rp-
24. 8. 2019 PrvníZprávy
Vlastně ani nevíme kdo v ČT poroučí , co tam vlastně dělá televizní Rada, jestli není schopná zasáhnout, když někdo trhá Ústavu a televize to přenáší, vždyť je to šíření poplašných zpráv, říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.



Tento týden jsme se konečně dočkali, budeme mít nového ministra kultury a ČT bude muset opustit téma ústavní krize, vládní krize a najít si něco nového, třeba útok Číny proti Praze, kdy po výrocích primátora Hřiba Čína zrušila kulturní návštěvy z České republiky, především z Prahy. Donald Trump rozjíždí možná nový byznys s nemovitostmi, chce koupit Grónsko…

A co vy na to pane Zbořile?

„V České televizi probíhala taková jednoznačná propaganda o prohlášení Senátu ČR, že se jedná o ústavní krizi. Žádná ústavní krize nebyla, všechno probíhalo podle Ústavy, protože pan prezident rozhoduje po zralé úvaze a ne jak o tom mluvil pan Rychetský, že bezodkladně. A na toto se v ČT zapomnělo a pak se skromně to téma opustilo a zdá se, že si v ČT hledají další šidítko, které by mělo před veřejností zakrýt, že u nás není ani vládní ani ústavní krize, ale že je tady u nás krize České televize, že vlastně nevíme kdo té televizi poroučí , co tam vlastně dělá ta televizní Rada, jestli je schopná zasáhnout kdy se jedná o urážku s prominutím majestátu, když někdo trhá Ústavu a televize to přenáší, vždyť je to šíření poplašných zpráv, kterého se dopouštějí,“ uvedl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Nákup Grónska…

„Možná se snaží Donald Trump jako obchodník otevřít trh s územími nebo pozemky, které jsou v držbě nějakého jiného státu a to je ta zajímavost. Nejenom Sársko, ale co kdyby Morava nebo západní Čechy nebo Praha by se dala koupit, možná by s tím řada občanů České republiky souhlasila. Prodej a nákup území jiných států není žádnou novinkou, tak třeba v roce 1912 mohl koupit následník rakousko-uherského trůnu Ferdinand d´Este část Bornea a to je teď jedna z nejbohatších zemí světa, Vše, ale překazil atentátník Gavrilo Princip,“ upozorňuje v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Náš vztah s Čínou…

„My si musíme ujasnit jaký chceme mít vztah s Čínou, jedno varování přišlo, když Peking odmítl plánované vystoupení Pražského symfonického orchestru , které bylo přímo zrušeno na základě vyjádření čínského velvyslanectví, ale také odpovědných autorit v Pekingu, protože pražský primátor doporučuje ČLR, aby změnila Ústavu a svoji politiku a primátor Hřib dál držel svůj názor a teď to dopadlo na Pražákovo kvarteto, které tam také nepojede a zřejmě bude žádat pražského primátora o kompenzace za to jeho nediplomatické vyjádření .

Já se domnívám, že žádný zástupce Prahy se už nepodívá do Číny ani jako turista se na tu čínskou zeď nepodívají. Nemluvě o tom, že se něco podobného může dozvědět pan Tvrdík a mužstvo Slavie a možná, že to napětí kolem PPF a okolo pana Kellnera bude mít také nějakou širší souvislost.

My jsme sice informováni jak pan ministr zahraničí bude v zahradě Černínského paláce stavět čmelíny, ale nejsme informováni o tom jaká je skutečně politika České republiky vůči Číně a zda vzniká jenom v Černínském paláci nebo ve Strakově akademii nebo na Pražském hradu,“ dodává Zdeněk Zbořil.