Amerikanista okomentoval Boltonovo odvolání

Anastázie Rumjancevová
11. 9. 2019 russian
Konstantin Blochin, expert Centra bezpečnostních studií Ruské akademie věd, okomentoval pro RT rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odvolat svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona.”Je zřejmé, že Boltonův odchod byl jen otázkou času. Stephen Bannon neobstál, Tillerson, McMaster, Bolton a mnoho dalších. Je zřejmé, že tento tým se začal přetřásat již podruhé. Z původního týmu už nezůstalo ani stopy. Začíná druhý cyklus”, “vysvětlil Blochin. 


Podle vyjádření experta je zřejmé, že Trump a Bolton se v mnohých otázkách rozcházeli v názorech.
“Bolton vedl mimořádně agresivní rétoriku ve vztahu k Íránu, Rusku … Když Trump změkčil svůj postoj k Severní Koreji, tak Bolton pokračoval ve svých bojovných prohlášeních. Je jasné, že byla cítit určitá rezonance. Zahraniční politiku přece jen určuje prezident”, dodal.

Blochin se domnívá, že nový poradce pro národní bezpečnost by měl být mimořádně loajální a kompetentní.

“Afghánistánem se v USA zabývá Zalmay Khalilzad, bývalý zástupce USA v OSN, profesionál – klidně by mohl tento post zaujmout. Elliott Abrams se zabývá venezuelskou problematikou, v kruzích je to docela dobře známý muž. Neměl by to však být pouze profesionální a loajální člověk – částečně by měl být duchem blízký Trumpovi, takový, který by nesympatizoval s jakýmikoli vojenskými intervencemi USA ve světě, který by nešlápl na tytéž hrábě jako Bolton”, uzavřel expert.

Trump dříve oznámil, že Boltona odvolal.

Poděkoval mu za jeho práci a poznamenal, že příští týden oznámí jméno nového poradce pro národní bezpečnost.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová