Kauza Čapí hnízdo a nový vývoj. Hučí to jako v úlu: Sledujte pozici ČT a Rozhlasu, to nám napoví… Já viděl trestní spis, policie měla nabito

3. 9. 2019 ParlamentníListy
“Kdyby nebyl premiér, už dávno sedí.” I tak ostrá slova zazněla v anketě ParlamentníchListů.cz mezi českými politiky v reakci na uniklé informace o tom, že státní zástupce navrhuje zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.





Premiér Andrej Babiš k soudu kvůli Čapímu hnízdu nejspíš nepůjde. Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání Andreje Babiše v této kauze. Tvrdí to Deník N. Oficiální to však zatím není.
Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala řekl, že dozorující státní zástupce změnil svůj původní právní názor a s konečným rozhodnutím se nyní seznamuje vedoucí pražského Městského státního zastupitelství. Vše by nicméně mohl zvrátit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.
ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků napříč stranami v Poslanecké sněmovně, co aktuální zprávě říkají.
Sám premiér věc příliš komentovat nechce, veškeré zprávy k jeho případu totiž pochází z médií. Jeho právníci dosud nic neobdrželi. “Já vás asi zklamu. Já jsem se to dozvěděl z deníku, který to zveřejnil, ale my nemáme žádné stanovisko, nám nikdo nic neřekl, nás nikdo nekontaktoval, takže já vlastně ani nevím, jak státní zástupce rozhodl,” sdělil v pondělí po poledni médiím Andrej Babiš.
“Vyšší bere,” reagoval nejprve lakonicky čestný šéf TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg. “Kdybych já byl na jeho místě, tak bych trval na (soudním, pozn. red.) procesu, aby ani stín podezření nezůstal,” konstatoval kníže pro ParlamentníListy.cz.
Neutrálně přijal zprávu o zastavení Babišova stíhání předseda hnutí SPD a místopředsda sněmovny Tomio Okamura. “Rozhodnutí státního zástupce bereme na vědomí. Hnutí SPD považuje práci státního zastupitelství a justice i s ohledem na snahu o politickou kriminalizaci některých poslanců SPD za zpolitizovanou,” sděluje Okamura.
“Zatím ještě nikdo nic nerozhodl, takže je předčasné to komentovat. Kdyby nebyl premiér, tak už dávno sedí,” reagoval nekompromisně šéf poslanců Pirátské strany Jakub Michálek.
“Nelze než to respektovat,” uvedl expředseda lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek.
Šéf Pirátů Ivan Bartoš nevěří, že je premiér nevinen. Řeknu to tak, jak to cítím: kdyby Andrej Babiš nebyl premiér, už dávno sedí. A také se aktivně řeší jeho další kauzy (mezi které počítám i daňový únik zjevně fiktivní reklamy na farmě Čapí hnízdo za 270 milionů). Před zákonem si mají být všichni rovni,” podotýká ve svém příspěvku na Twitteru.
“Vyčkám, až to bude oficiální stanovisko. Jinak by to byla dobrá zpráva pro Českou republiku a pro možnost vlády řešit naše národní zájmy,” míní předseda KSČM a první místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.