Ministr obrany RF Šojgu označil hlavní hrozbu pro Rusko. Ruská armáda je armádou stálé pohotovosti

22. 9. 2019 regnum
Hlavní hrozbou pro Ruskou federaci je víra Spojených států amerických v jejich silovou převahu a možnost, že z tohoto důvodu učiní nerozvážné kroky. Šojgu to řekl v rozhovoru s novinami Komsomolskaja pravda. Šojgu se domnívá, že když si země uvědomuje svou zranitelnost a má zájem na udržení rovnováhy a všeobecné rovné bezpečnosti, nutí to její vedení, aby “používalo hlavu”.


“Ale když si myslíte, jak Spojené státy setrvačně stále soudí, že se rovnováha sil vyvinula ve váš prospěch, mohou vás napadnout nejrůznější myšlenky, včetně ne těch nejrozumnějších”, vysvětlil.

Šojgu také poznamenal, že při současné úrovni informatizace a automatizace je riziko chyby v systému řízení zbraní extrémně vysoké, a právě proto v poslední době vzniká otázka informační bezpečnosti.

Současně Šojgu odhaduje riziko velké světové války jako nízké, protože ve světě každý chápe rizika a důsledky, které taková rozsáhlá válka způsobí.

Ruská armáda je armádou stálé pohotovosti

zdroj: regnum

Ruská armáda se dnes stala armádou stálé pohotovosti. V rozhovoru s novinami Komsomolskaja pravda to sdělil ministr obrany Ruska, armádní generál Sergej Šojgu.

Ministr uvedl, že když nastoupil na post ministra, první náhlé kontroly bojové připravenosti ukázaly, že úroveň výcviku mužstva nedosahuje ani uspokojivé úrovně.

Pouze za cenu neuvěřitelného úsilí vedení armády a vedení státu jako celku bylo možné zvýšit úroveň výcviku na dostačující úroveň.

“Dosáhli jsme toho, že se naše armáda stala takovou, jakou je dnes – armádou stálé pohotovosti. Nyní máme všechny jednotky ve stavu stálé pohotovosti”, řekl Šojgu.

Připomeňme, že Šojgu vede ministerstvo obrany Ruska od roku 2012.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová