Rusko varuje EU před rozmístěním amerických raket!

Test americké rakety středního doletu

-kou-
11.9.2019 RIA.ruPrvníZprávy
Moskva varuje evropské státy před rozmístěním amerických raket na své území, řekl novinářům náměstek ministra zahraničí Alexander Gruško.

Zdůraznil, že otázka raket středního doletu je věcí strategické stability a evropské bezpečnosti.

„Evropané sami, samozřejmě, jak věříme, by měli mít zájem udělat vše pro to, aby zabránili změnit jejich kontinent na platformou pro rozmístění a vypouštění amerických raket,” citovala diplomata RIA Novosti.

Zdůraznil, že takové umístění by ohrozilo území těchto států, pokud by se „sklonily pod americkým tlakem uklonit, pokud by takový tlak byl přítomen“.

Gruško poznamenal, že Rusko obdrželo signál od NATO, že aliance nemá v úmyslu rozmístit rakety středního doletu s jadernými hlavicemi (Rusko ale dalo už dříve najevo, že prohlášením NATO v této věci moc nevěří – pozn. red.).

„Jakékoli rozmístění amerických raket středního doletu v regionech v bezprostředním sousedství Ruska bude mít strategický význam, ovlivní strategickou rovnováhu a tato hrozba bude ve srovnání se strategickými systémy ještě naléhavější, protože doba letu (raket) je kratší,” zdůraznil Gruško.

SSSR a USA podepsaly smlouvu o INF v roce 1987: strany se zavázaly zničit všechny systémy pozemních balistických a řízených střel se středním doletem (tisíc – 5,5 tisíc kilometrů) a krátkým doletem (od 500 do tisíc kilometrů).

V říjnu 2018 Trump oznámil stažení Washingtonu z dohody kvůli „neplnění“ závazků Moskvy, ale americká strana neposkytla pro svá tvrzení důkazy. Rusko opakovaně prohlásilo, že je plně v souladu se Smlouvou o INF. Naopak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poznamenal, že Moskva má na Washington velmi závažné otázky ohledně provádění smlouvy samotnými Američany. V roce 2019 Rusko v reakci na americké akce pozastavilo svou účast ve smlouvě o INF.