Svět ruskýma očima 522

Zajoch
3. 9. 2019 Outsidermedia
Co je za kulisami „historické návštěvy“ Netanjahua na Ukrajině * * * Konečným cílem strategie USA je zničení jakékoliv civilizace, odmítající hegemonistické snahy civilizace současného Západu * * * Johnson svým skandálním jednáním zastínil dokonce i Trumpa



Proč přijel Netanjahu do Kyjeva

Stěpan Achmatov
22. srpna 2019

Ve dnech 18. až 20. srpna byl Netanjahu se svou ženou Sárou na oficiální návštěvě Ukrajiny. Byla to po dvaceti letech jeho první cesta na Ukrajinu. Týden před návštěvou oznámila tisková služba ministerstva zahraničí Izraele, že se izraelský premiér v Kyjevě účastní obřadu uctění památky obětí vražd v Babím Jaru a dalších akcí.

Je zde nesrovnalost. Památka obětí v Babím Jaru patří na 29. nebo 30. září, kdy v roce 1941 došlo k masakrům Židů Němci a ukrajinskými kolaboranty. Důvod jeho příjezdu byl tedy vykonstruovaný. Řekl k tomu: „Letím do Kyjeva k velmi důležité návštěvě na pozvání nového ukrajinského prezidenta. Budu s ním hovořit o vytvoření zóny volného obchodu, o penzijní dohodě a mnohých dalších otázkách, které ještě více upevní báječné vztahy mezi oběma státy.“

Ovšem nazvat vztahy báječnými je ošemetné. V paměti je skandál v Radě, jímž byla reakce na vystoupení izraelského prezidenta připomenuvšího, že Židé v Babím Jaru byli „zlikvidováni Němci a jejich ukrajinskými stoupenci“.Heroizace nacistických kompliců a jejich současných politických klonů nedávají důvod nazvat vztahy báječnými.

Existuje i „pohraniční otázka“. Z Izraele vyhošťují každoročně tisíce ukrajinských občanů. Prý asi 50 tisíc v zemi zaslíbené usazených Ukrajinců. V roce 2019 (za Porošenka) dala Ukrajina Izraeli „asymetrickou odpověď“. Pohraničníci poslali z Borispolu k nim domů několik tisíc izraelských občanů, mezi nimi organizovanou náboženskou skupinu z Izraele, Izrael v „odpověď“ nepustil do své země několik stovek ukrajinských občanů. Říkalo se tomu „pohraniční válka“. Takže vztahy nejsou bez mraků. „Zóna volného obchodu“ a penzijní dohoda jsou už podepsány. Tady nebylo co projednávat.

Dne 17. září 2019 budou v Izraeli předčasné parlamentní volby. Netanjahuova návštěva je částí jeho předvolební kampaně, aby zvýšil popularitu své strany Likud na účet hlasů příchozích z Ukrajiny. Šance jsou o to vyšší, že Zelenskij slíbil ratifikovat „penzijní dohodu“, to znamená přesvědčit Nejvyšší radu o správnosti dohody podepsané ještě Juščenkem v roce 2008. Dohoda zavazuje Ukrajinu připsat a vyplatit penze repatriantům, kteří vycestovali do Izraele po 24. srpnu 1991, v dobách „nezávislosti“.

O čem se dosud na Ukrajině nemluví. Je podepsána jakási „právní dohoda“, jejíž smysl objasnil izraelský dopisovatel Solomon Mann: „Je podepsaná nenápadná, ale velmi důležitá dohoda o právní spolupráci: Nyní má izraelská prokuratura právo vydat ukrajinské zloděje, kteří ujeli do Izraele, zpět na Ukrajinu. Takže v Umanu bude izraelská policejní hlídka.“ Prokuratura Izraele bude ještě pomáhat ukrajinským právním orgánům v trestním řízení v BAGAC (nejvyšší izraelský soud). To je nejdůležitější výsledek setkání.

„Pohraniční memoranda“ ulehčují Izraeli vyhošťování Ukrajinců, kteří vycestovali bez víza a usadili se na území Palestiny. „Před Zelenským“ se mohl ukrajinský „nelegál“ soudit celé roky, odvolávat se postupně až k izraelskému Nejvyššímu soudu. Jak říká Mann: „Nyní se všechno rozhoduje v ukrajinské jurisdikci, všichni „nelegálové“ se urychleně vracejí na Ukrajinu. Když poruší podmínky pro pobyt, znemožní jim Ukrajina výjezd. Ukrajina na sebe bere policejní funkce jiného státu. Další krok k zotročení.“

Netanjahu se setkal i s odcházejícím předsedou vlády Hrojsmanem. Ten řekl: „Nyní zavádíme bezvízový ekonomický styk. Rozšiřujeme zónu volného obchodu i ve službách.“ Vyzval přitom podnikatele Ukrajiny i Izraele, aby nečekali na ratifikaci dohody o volném obchodu Knessetem a spolupráci zahájili.

Izraelští ekonomové hovoří o tom, že jejich země je připravena k novému skoku (k čemuž potřebují rezervy a sílu, a to nemají), dohoda nazývaná Startup Pact je určena k maximálnímu urychlení rozvoje izraelských společností na Ukrajině. Z Ukrajiny, která má ohromné dluhy, se bude vysávat životní šťáva a bude zatažena do dalšího otroctví. Bohatci na celém světě čekají na oznámené rozprodávání ukrajinských pozemků.

Netanjahu opouštěl Ukrajinu se spokojeným úsměvem. Ale lidem se nelíbilo, jak se jeho žena zachovala ke chlebu, který nepřijala. Nelíbilo se ani jeho neobratné vysvětlení: „Jsem na Ukrajině na skutečně historické návštěvě, ale můj příjezd by asi neměl tak širokou odezvu v mediích, kdyby nedošlo k incidentu s chlebem.“ Vedoucí kanceláře prezidenta Ukrajiny k tomu řekl: “ Je samozřejmé, že paní Netanjahuová nechtěla projevit neúctu k Ukrajině. To je naprostá pitomost.“ Prý si první dáma speciálně vybrala oděv v národních barvách Ukrajiny. Z letadla prý vyšla v žlutomodrých šatech. Na počest Ukrajině.

Toto vyjádření není věrohodné, protože Netanjahuová vystoupila na schůdky letadla ve žlutém kalhotovém kostýmu. Věřte svým očím, a ne tomu co řekne Netanjahu.

Převzato z Fondsk.ru

* * *

„Preventivní válka“ a její konečný smysl

Vladimir Prochvatilov
26. srpna 2019

Od Liddela Gartha po mechanismus internetového zpravodajství

Strategické koncepce vypracované americkou RAND Corporation k vyčerpání Ruska jsou spolu s koncepcí pozemních vojsk USA „Vítězství ve světě zformovaném v letech 2020 až 2040“ dalším rozvinutím strategie nepřímých akcí anglického vojenského teoretika B. Liddela Gartha. Podle nich není mezi válkou a mírem výrazná hranice. V budoucnu mají být války tak trochu stínové. Po vítězství se musí vítěz zajišťovat komplexem neválečných úsilí. V amerických mozkových centrech se v posledních desetiletích vyvíjejí a vylepšují nepřetržitě.

Koncepce EBO (operace na efekt) má zajistit dosažení žádaného strategického výsledku nebo ovlivnění protivníka za pomoci synergického a společného využití celého spektra vojenských i nevojenských možností na všech úrovních. Využití EBO má zajistit to, aby jeho techniky paralyzovaly síly nepřítele a minimalizovaly jeho schopnost odolávat.

Pentagon přestal v roce 2008 používat pojem EBO, když tato koncepce zkrachovala – vojáci nebyli schopni koordinovat kombinaci vojenských a nevojenských metod k ovlivňování nepřítele.

V roce 2015 byly objasněny základy doktríny strategického směšování, která byla základem strategie USA na Blízkém východě. Podle ní měly být používány jak konvenční bojové metody, tak i neregulérní postupy, včetně spojenectví se zločineckými teroristickými strukturami. Proto zavedli termín umírněná opozice, což byli ve skutečnosti proameričtí militanti. Tak Spojené státy podporovaly politickou opozici na celém Blízkém východě. Tato strategie všude selhala.

Po zkušenostech na Blízkém východě byla vyzkoušena ve Venezuele doktrína „donucovací síly“ (coercive power). Nyní se využívá proti KLDR, Íránu a Rusku. Její podstatou je komplexní postup za využití finančních sankcí a útočných online operací, včetně podpory politické opozice a vyhrožování vojenskou silou. Doktrína donucovací síly předpokládá operativní vedení kampaně proti cílové zemi politikou namísto vojáky. Zatím se takto nikde úspěchu nedosáhlo (Venezuela, Rusko, KLDR, Írán). Američané mají za to, že neúspěch je způsoben lidským faktorem (nekompetentnost, nedostatek ve zpravodajských službách, nekvalitní analýzy).

USA válčí nejen tradičními prostředky, ale také pomocí diplomacie, informatiky, finančnictví, ekonomiky, technologických konfrontací, průmyslové špionáže a rozdmycháváním konfliktů s podporováním politické opozice.

Strategii multidoménové války rozpracovali vojenští analytici John Arquilla, David Ronfeldt a Sean Edwards. Podstatou je „rojení na síti“ (networked swarming), dělené na čtyři fáze: najít cíl, zaměřit se na něj, zaútočit a zmizet. Takto byly organizovány protestní akce v Arménii, kde v roce 2018 zvítězila sametová revoluce. Analogické je to v Hongkongu. Avšak snaha zorganizovat 3. srpna rojení na síti mládeže žádající pozdvižení, tedy spíše zmatek v centru Moskvy, se nezdařilo.

USA chtějí zvýšit účinnost vojenských akcí rozborem hrozeb za pomoci umělé inteligence. V roce 2009 založili společnost Recorded Future, sponzorovanou CIA a Google Ventures. Analytici společnosti používají program Temporal Analytics Engine. Nyní mají americká media zakázáno používat obrat Temporal Analytics Engine.

Generální ředitel společnosti Recorded Future píše: „Zaměřujeme se na rychlé kritické rozhodování profesionálů ohledně bezpečnosti, pracujeme na tom, abychom předešli hrozby tak, že identifikujeme vzorce chování a poskytujeme informace, které pomáhají organizovat obranu před zjištěnými hrozbami. Vytvořili jsme víceúrovňový systém cílené zpravodajské služby, který nás vede dále k myšlení do budoucnosti (predictive mindret).“

Američtí stratégové v podstatě usilují o analýzy všech myslitelných i nemyslitelných hrozeb a snaží se likvidovat „válečné mlhy“. Vytvoření systému internetové zpravodajské služby Recorded Future složkou CIA v rámci preventivní války je doplněno těsnou spoluprací Recorded Future s  Národní laboratoří Sandia, která vylepšuje jaderný potenciál USA.

Novým faktorem strategie USA je v principu sázka na preventivní války. Konečným cílem je zničení jakékoliv civilizace odmítající globálně hegemonistické snahy pololiberální postkřesťanské civilizace současného Západu.

Převzato z Fondsk.ru

* * *

Podivíni u vesla. Proč na Západě lidé upřednostňují volbu šílenců?

Jekatěrina Barova
28. srpna 2019

Johnson je měsíc ve funkci předsedy vlády Velké Británie a už mu hrozí impeachment.
Programový ředitel klubu Valdaj Oleg Barabanov objasnil, proč jsou populární podivíni.

S podivnými manýry

Dnes přicházejí v mnoha zemích do vlády lidé podivní, kteří nemají tradiční dobré způsoby elity, ani zdvořilost, ani krátký sestřih vlasů. Například Johnson při rozhovoru s Macronem seděl s nohou na stole. To však není tak důležité. Horší je, že takováto hrubost, nevázanost a nedostatek soustředění vládne v činnosti těchto politiků. Zářným příkladem v tom je Trump, s protichůdnými příspěvky na Twitteru. Tím se rozkolísala celá zahraniční politika USA. Američané se rozkmotřili se spojenci v Evropě a nyní konají nátlak na Čínu. Rusku se to hodí, je vidět rozklad NATO a rostoucí rozpor mezi Německem a USA.

B. Johnsou svým skandálním chováním dokonce zastínil Trumpa

Johnson je nazýván „rozpočtovou verzí“ Trumpa. Stejně světlovlasý, stejně neupravený, jen bez Trumpových miliard. Jedná skandálně, bez logiky a vůči Rusku je hulvát. Tím předčil dřívější anglické rusofobní politiky. Británie nyní musí odejít z EU. Angličané se děsně omrzeli Bruselu, neplnili ani rozpočtové, ani finanční, ani jiné příkazy EU. Londýn byl americkým hlídačem v EU, a to se druhým nelíbilo. Odchod z EU může ohrozit ekonomické možnosti Británie a pak bude Johnsonovo postavení slabé.

Jak pevné je postavení prezidenta Ukrajiny Zelenského?

Politika nacionalistického režimu Porošenka, Parubije, Turčinova a dalších přivodila ukrajinskému lidu rozčarování a je proto hotov volit kohokoliv, třeba Sofii Rotaru. Takto prošel ve volbách Zelenskij. Je samozřejmě loutkou oligarchů. Dělí se o něj Kolomojskij s Pinčukem a Achmetovem. Zbývá mu jen bavit celých pět let publikum. Je potřeba aby lidé netruchlili, protože hospodářství země je slabé, a problémy, které slíbil vyřešit pro obnovení klidu, viditelně řešit nechce. Období v politice může tomuto klaunovi trvat krátce. Bude mít rok na výdrž.

Znamená to, že tito politici nebudou opět zvoleni?

U Trumpa je druhé funkční období možné. On není jen podivín, jinak by nebyl miliardářem. Obratně hraje na podvědomí Američanů na tajných strunách. Tito lidé bohužel, anebo naštěstí, neoplývají bystrostí, většinou mají nízké IQ a obzor omezený sociálními potřebami. Trump se jim líbí. Z elit jsou unaveni, protože ony se nezajímají o rozvoj průmyslu USA, o rozvoj sociálních služeb a o řešení rasových problémů.

Britský lid Johnsona nevolil. Pro elitu je jejich. Může dělat co chce, chodit v trenýrkách, nebo po Londýně jezdit na kole, patří k nim. Dokončil všechny určené soukromé anglické školy atd. Jenže nyní před ním stojí výzva, kterou, myslím si, nedokáže zvládnout – udržet sociální a hospodářskou stabilitu po odchodu z EU. Pak bude stažen bez ohledu na to, zda je vyvoleným elit nebo ne.

U Zelenského nelze mluvit o druhém funkčním období, v prezidentském křesle může být sotva rok. Oligarchové si s ním pohrají a potom ho odvrhnou. Neřeší a nehodlá řešit žádný závažný problém v zemi, a to může vést k výbuchu nespokojenosti. Někdo to může využít a podnítit nový majdan.

Říká se, že i Macron je pro Francii netypický prezident. V Itálii v parlamentních volbách zvítězila strana vytvořená klaunem. Dokonce Erdogana nazývají skandálním populistou. Že by lidem chyběla radost a lehkost politiků staré formace?

Macrona skutečně leckdo považuje za zlého podivína, který rozhání žluté vesty obušky a slzným plynem. Jeho popularita rychle klesla a nové zvolení mu nehrozí. V západních zemích roste požadavek na populismus. Je v tom únava z dřívějších elit, které k ničemu nebyly a jen se zabývaly globalistickou finanční politikou.

Pozitivní populisté, jako Erdogan, Orbán, Salvini i rusofob Kaczinský se zajímají o národní záležitosti, chtějí oslabit kontrolu EU, vrátit státům dřívější svrchovanost, právo vládnout svým rozpočtem a další. Stávající elity usilují jen o klamání lidí.

Převzato z AIF