Zdroj uvedl důvod fiaska amerického systému protiraketové obrany v Saúdské Arábii

20. 9. 2019        russian     a    lenta
Americký systém protivzdušné obrany v Saúdské Arábii propustil desítky dronů a řízených střel, které zaútočily na saúdské rafinerie, kvůli nesouladu s deklarovanými charakteristikami a nízkou účinností v boji proti malým vzdušným cílům, uvedl vysoce postavený zdroj na Ministerstvu obrany Ruska.


Jak již dříve řekl ministr zahraničí USA Mike Pompeo, “systémy protivzdušné obrany po celém světě někdy vykazují protichůdné výsledky”.

Takové zdůvodnění lze přijmout pouze tehdy, když mluvíme o jednom komplexu Patriota, uvedl zdroj na ministerstvu.

Podle jeho vyjádření byl díky USA na severu Saúdské Arábie rozmístěn “nejsilnější systém protivzdušné obrany v regionu se souvislým radarovým polem”.

“Severní hranici Saúdské Arábie nyní pokrývá 88 odpalovacích zařízení amerických protiletadlových raketových systémů Patriot. Z nich má 36 modifikaci PAC-2 a dalších 52 jsou nejnovější PAC-3”, uvedl zdroj a poznamenal, že v Perském zálivu u pobřeží Saúdské Arábie jsou také tři torpédoborce amerického námořnictva, vybavené raketovým obranným systémem Aegis, který má ve výzbroji 100 raket modifikace SM-2.

Zdroj na ministerstvu dodal, že systémy “prostě nejsou připraveny odrazit masivní použití prostředků pro letecký útok nepřítele v reálné bojové situaci”.

Pompeo, když komentoval situaci, řekl, že po celém světě systémy protivzdušné obrany fungují “s různou mírou úspěšnosti”. Dodal, že “dokonce ani některé z nejlepších systémů na světě ne vždy zasáhnou cíle”.

Pompeo dodal, že USA nikdy předtím nebyly vystaveny takovému rozsahu útoku, jako tomu bylo na Saudi Aramco. Útok na ropnou společnost nazval “válečným aktem”, ale neupřesnil, jak bude Washington reagovat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová