Dvořák: V Kosovu je hrdinou vrah střílející z motorky srbské vojáky

Filmař Václav Dvořák

-ps-
6. 10. 2019  PrvníZprávy
Autor dokumentárního filmu Uloupené Kosovo Václav Dvořák nedávno besedoval o zemi, o které film pojednává. Filmař vzpomenul i na zvláštnosti země, ve které zrovna o prvním říjnovém víkendu 2019 proběhly volby.


Pokud budete hledat informace o dokumentárním filmu Uloupené Kosovo, dozvíte se například na Wikipedii, že film měl původně název: Jak Evropa přichází o Kosovo a  vznikal postupně od roku 2004 jako autorský film Václava Dvořáka. Vznikl ve spolupráci s ČT a se srbskými veřejnoprávními médii, od kterých byly pro pořad vypůjčeny hlavně archivní záběry.

Film pojednává o dějinách Kosova, zmiňuje se o těžkostech druhé světové války, konce 70. let 20. století v komunistické Jugoslávii a hlavně 90. letech 20. století a prvním desetiletí nového století. Kriticky se vyjadřuje k západním mocnostem, které se snažily krizi v Kosovu řešit, hlavně pak síly KFOR a nepřímo současnou situaci přirovnává k Mnichovskému diktátu. Rovněž uvádí spojitosti mezi UÇK a současným politickým vedením jednostranně vyhlášeného samostatného kosovského státu. Poukazuje na strádání Srbů v enklávách (nazývaných zde jako ghetta) a albánské zločiny. Často se objevují velmi brutální záběry. Česká televize původně odmítla tento dokument vysílat, ale nakonec byl odvysílán v rámci komponovaného večera s následnou diskuzí 27. července 2008 na programu ČT2.

“Do diskuse, ač jsem se o ni zajímal, jsem pozvaný nebyl. V tom pořadu, kam jsem nemohl přijít diskutovat, prý aby byli program vyvážený, byl promítaný ještě francouzský dokument o Kosovu, který se historií a problematikou soužití Srbu a Albánců vůbec nezabýval. V  tehdejším televizním pořadu naštěstí vystoupily osobnosti, které potvrdily pravdivost mého dokumentu,” řekl Václav Dvořák.

Dokument už nikdy poté Česká televize nevysílala, ale je možné jej najít na internetu. “Už jsem viděl ten dokument i s titulky v norštině,” dodal Dvořák.

Film Uloupené Kosovo je k vidění například zde …

Při besedě o Kosovu zazněl i tento příběh, který názorně ukazuje, jak nahlížejí Kosované na vývoj v zemi, která byla desetiletí součástí Jugoslávie a později Srbska.

Kdo je tedy například pro Kosovany*) hrdinou?

“Uznávaným kosovským národním hrdinou je šílenec Adem Jašari, který se rozhodl bojovat proti Srbům tak, že jezdil na bílé motorce s automatickou puškou, aby, když zahlédl srbského policistu nebo vojáka, jej zdálky prostě zastřelil. Srbové, když Jašari zabil desítky vojáků a policistů, jej posléze našli a obklíčili jeho dům, kam se uchýlil i s rodinou. Srbové jej vyzvali, aby se vzdal, což on odmítl, Vyzvali jej, aby alespoň propustil členy své rodiny, což také odmítl. Dokonce, když jeho synovec, se sám rozhodl z domu odejít, Jašari, jej po odchodu z domu zezadu zastřelil. Jašari byl při přestřelce nakonec zabit. Pro Kosovany se však stal národním hrdinou a jeho příběh je vykládaný coby příkladný v boji za samostatnost,” uvedl filmař Dvořák příklad, jak Kosované vnímají soužití se Srby.

*) poznámka redakce NR: Kosovan či Kosovar nejsou žádné národnosti. Jde o kosovské Albánce. Označení Kosovan či Kosovar byli vymyšleni pro povedení světové veřejnosti, aby se vzbudil dojem, že jakási jedinečná národní entita se domáhala svého sebeurčení a NATO jí “pomohlo”. Je to typický propagandistický  švindl. Kosovští Albánci jsou stejná menšina jako byli sudetští Němci u nás. V.D.