Rusko považuje hrozby Azova Zelenskému za projev dvojvládí

30. 10. 2019      lenta
Hrozby vůdce praporu AZOV Andreje Bileckého prezidentovi Ukrajiny svědčí o dvojvládí v zemi. Napsal to na Twitteru ruský senátor Alexej Puškov. Podle jeho názoru pozice vůdce praporu, který se snaží zabránit stažení vojsk na Donbasu, dokazuje, že současnou politiku Ukrajiny neurčuje ukrajinský prezident Vladimír Zelenský, ale Bilecký. “Zatímco první z nich pózuje v Tokiu ve fraku a bílém motýlku, druhý diktuje pravidla hry”, shrnul senátor.


Poslankyně Státní dumy Natalja Poklonská konstatovala, že Azov neuznává v Zelenském svého vůdce a požaduje, aby “jim dával sliby a ospravedlňoval se”. Podle jejího vyjádření si Kyjev začíná uvědomovat, že na Donbasu proti němu nestojí Rusko, ale ultrapravicové skupiny, a zejména prapor Azov.

Dříve Bilecký pohrozil ukrajinskému prezidentovi, že převede desítky tisíc bojovníků do vesnice Zolotoje, kde mělo dojít ke stažení vojsk. Podle vyjádření Bileckého Zelenský, který se pokouší oddělit vojáky na Donbasu, “se vzdává obrovského území”.

V sobotu 26. října ukrajinský prezident nečekaně přicestoval do vesnice Zolotoje, kde chtěl hovořit s vojáky o stažení sil a prostředků, na kterém se dříve dohodli zástupci kontaktní skupiny při jednáních v Minsku. Hlava státu byla pohostinně přivítána, ale rozhovor neproběhl.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová