V americkém senátu zazněla výzva ke spolupráci s Kubou kvůli odporu proti “vlivu” Ruska

Julie Gurejevová
30. 10. 2019 russian
Americký senátor za stát Vermont Patrick Leahy vyzval k přehodnocení vztahů USA s Kubou. Uvedl to během projevu v horní komoře kongresu. Se závěry politika se seznámila RT. Podle vyjádření Leaha by měl Washington komunikovat se všemi svými sousedy, ať už Státy souhlasí s jejich politikou či nikoli, pokud je vážně naladěn proti “vlivu” Ruska a Číny na západní polokouli. 


Senátor poznamenal, že kroky americké administrativy, týkající se Havany, se neliší od minulých neúspěšných pokusů o “přeměnu země na demokracii nebo podnícení kubánského lidu, aby svrhl vládu”.

“Není (politický kurz USA, pozn. RT ) efektivní a nebude efektivní”. A mezitím Rusové rádi zaplní vzniklé vakuum, ale tentokrát je to 140 km od Floridy”, konstatoval Leahy a připomněl návštěvu ruského premiéra Dmitrije Medveděva v Havaně začátkem října.

Senátor také zkritizoval postoj prezidenta USA Donalda Trumpa ke Kubě. Domnívá se, že americký vůdce přitvrzuje svou politiku vůči republice, ale zároveň “vychvaluje” další zahraniční “diktátory”, mezi nimiž jsou hlavy Egypta, Číny, Ruska, Filipín a Saúdské Arábie.

Senátor vyjádřil naději, že nový poradce pro národní bezpečnost USA bude s to ovlivnit politiku Washingtonu vůči Kubě.

Dříve USA pozastavily lety na kubánská letiště, s výjimkou letiště Jose Marti v hlavním městě, a také omezily vstup kubánských úředníků do USA.

Poznámka: 29. října pozval kubánský prezident Miguel Díaz-Canel Bermúdez, který je na návštěvě v RF, Vladimíra Putina na návštěvu Kuby. Pozvání bylo přijato. Viz: https://regnum.ru/news/polit/2762070.html

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová