Valné shromáždění OSN uspořádalo USA obstrukci při volbách do RLP

Ljuba Stěpušová
19. 10. 2019    pravda
Valné shromáždění OSN uspořádalo USA obstrukci při volbě nových členů RLP OSN. Venezuela byla začleněna do organizace, nehledě na použití administrativního zdroje Washingtonu. Po svém vítězství označil venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreas rozhodnutí Valného shromáždění za “historické”. “Je to historické vítězství, protože dnes je vedena proti Venezuele tvrdá kampaň ze strany USA a jejich satelitů”, řekl na tiskové konferenci, která byla vysílána na televizním kanálu teleSUR.


Potlesk svrchovaným státům
Ve čtvrtek byla Venezuela na zasedání Valného shromáždění OSN v Ženevě zvolena na jedno ze 14 uvolněných míst ve struktuře 47 členů Rady OSN pro lidská práva (RLP OSN) na období 2020–2022.

Hlasování je tajné. Na dvě latinskoamerická křesla kandidovala Brazílie, Venezuela a Kostarika. Ta oznámila svou kandidaturu teprve tento měsíc, aby vytvořila pro Venezuelu konkurenci. Delegáti v sálu zatleskali, když se na panelu objevily výsledky hlasování: Brazílie obdržela 153 hlasů, Venezuela – 105 a Kostarika – 96, informovala BBC.

To svědčí o tom, že světové společenství nepodporuje akce Washingtonu proti Caracasu 105 hlasy (ze 193 členů OSN), a to ani po linii zdůrazňování tématu porušování lidských práv v zemi a z toho vyplývajících sankcí.

Drzost Washingtonu, který RLP OSN opustil

Před hlasováním USA uplatnily administrativní zdroj, i když v loňském roce opustily RLP OSN kvůli tomu, že “Washington nepotřebuje žádné rady OSN nebo jiných mezinárodních organizací”, například kvůli svému působení ve vztahu k Izraeli.

V předvečer hlasování však bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová vyzvala členy Valného shromáždění, aby zablokovali volbu Caracasu do RLP. “Venezuela je tou poslední zemí, která by měla zasedat v radě, jež má chránit lidská práva”, napsala Haleyová v neděli v Miami Herald. Kromě toho organizace pro lidská práva Human Rights Watch, financovaná americkými fondy, také vyzvala členské státy, aby hlasovaly proti Venezuele.

Dodejme, že před tím selhal pokus USA o zablokování vystoupení legitimních zástupců Venezuely na Valném shromáždění, když chtěly poskytnout tribunu svým chráněncům samozvance Juana Guaida. Je známo, že jednomyslně podpořily Nicholase Madura africké země.

Geng Shuang Pompea usadil

Příběh měl pokračování. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo, rozhněvaný neposlušností mezinárodního společenství, na Twitteru napsal, že “Čína a Rusko hlasovaly pro přijetí Nicolase Madura do RLP OSN. Fraška”. Mluvčí ministerstva zahraničí ČLR Geng Shuang k tomu na pátečním briefingu uvedl, že “tyto americké připomínky nemají žádný smysl”.

“Volba Venezuely do Rady OSN pro lidská práva byla výsledkem hlasování Valného shromáždění OSN, které odráží vůli mezinárodního společenství, je zákonná a oprávněná, a pokud někdo pochybuje o těchto výsledcích, podle mého názoru zpochybňuje autoritu Valného shromáždění OSN”, cituje diplomata agentura RIA Novosti.

Geng Shuang vyzval americkou stranu, aby “přestala politizovat lidská práva, používat je jako záminku k zasahování do vnitřních záležitostí jiných zemí, v opačném případě to ještě více podkope image a autoritu USA a ty narazí na výhrady mezinárodního společenství”.

Lidská práva ve Venezuele jsou dodržována

Poznamenejme, že kritika Venezuely je obsažena ve zprávě zástupkyně OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové, která byla předložena v roce 2018. Venezuelský prezident Maduro prohlásil, že zpráva je “plná lží, manipulací, falešných údajů”. Podle názoru vnuka Salvadora Allende Pabla je zpráva Bacheletové “pochybná”, protože byla “převzata od nevládních organizací pro lidská práva, jež byly historicky opoziční a nikoli nestranné”. “Venezuela je jednou z nejvýraznějších demokracií v Latinské Americe”, poznamenal Pablo Allende.

Španělský politik Iñigo Errejón, jeden z vůdců španělské strany Podemos a kandidát na starostu Madridu, zase vyvrátil západní propagandu, že Venezuela umírá hladem.

Po svém vítězství označil venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreas rozhodnutí Valného shromáždění za “historické”. “Je to historické vítězství, protože dnes je vedena proti Venezuele tvrdá kampaň ze strany USA a jejich satelitů”, řekl na tiskové konferenci, která byla vysílána na televizním kanálu teleSUR.

Rada pro lidská práva je mezivládním orgánem systému OSN, který se skládá ze 47 států, odpovědných za prosazování a ochranu všech lidských práv na celém světě. Do působnosti rady patří diskuse o všech tematických otázkách a situacích v oblasti lidských práv, jež vyžadují její pozornost po celý rok. Zasedání Rady OSN pro lidská práva se konají v Ženevě.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová