Co Rusové najdou v arménsko-amerických biologických laboratořích?

Ljuba Stěpušová
17. 11. 2019    pravda
Arménie oznámila, že umožní Rusku inspekce v biologických laboratořích, vytvořených USA v roce 2008. Jerevan ujišťuje, že nepracuje pro Pentagon, ale je to tak? Je známo, že v roce 2008 bylo v Arménii za účasti Pentagonu vytvořeno devět biologických laboratoří. Pracují v rámci amerického obranného Biologického programu společné účasti (CBEP) nejen v Arménii, ale také po celém světě, zejména v postsovětském prostoru – na Ukrajině, v Gruzii, Kazachstánu, Uzbekistánu. 


Volba těchto zemích Američany vede ke dvěma myšlenkám – o tom, že volba není náhodná a je namířena proti Rusku, a o tom, do jaké míry jsou Arménie a Kazachstán spojenci v EAEU a ODKB, když se ocitly v jedné řadě s Ukrajinou a Gruzií.

Rusko přijde do biologických laboratoří Arménie

Po návštěvě v Arménii ve dnech 11.–12. listopadu ministr zahraničí RF Lavrov oznámil, že se chystá podepsání memoranda, které by ruským odborníkům umožnilo navštěvovat USA financované biologické laboratoře v Arménii. “Memorandum je v současné době v procesu schvalování příslušnými rezorty obou zemí a bude podepsáno v nejbližší době”, uvedl Sergej Lavrov na společné tiskové konferenci s ministrem zahraničí Arménie Zograbem Mnacakaňanem, cituje TASS.

Lavrov připomněl existenci úmluvy, zakazující vývoj biologických zbraní a uvedl, že USA proti této úmluvě důrazně protestují a pokoušejí se tyto laboratoře na dvoustranném základě po celém světě vytvářet.

Odpověď arménské strany byla vyhýbavá. Mnacakaňan řekl, že je příliš brzy mluvit o procesu, vyplývajícím z memoranda, ale “dokument nám umožní posílit potenciál Arménie v oblasti biologické bezpečnosti spoluprací s Ruskem”, cituje Mediamax.

Dříve mluvčí ministerstva zahraničí Arménie Anna Nagdaljanová řekla Aysor.am, že “laboratoře vlastní Arménie a jsou civilní”. “V případě Arménie se nehovoří o vojenské přítomnosti”, řekla Nagdaljanová. V rozhovoru pro noviny Kommersant premiér Nikola Pašiňan uvedl, že na jeho pokyn byl ruským specialistům poskytnut přístup do biologických laboratoří. Ano, byl, avšak mikrobiologové ze Saratova, kteří navštívili jedno z těchto zařízení na konci roku 2017, nebyli puštěni do boxů, kde jsou uloženy viry a chemické reaktory.

Všimněme si, že v roce 2018 se v tisku objevila odhalení bývalého ministra státní bezpečnosti Gruzie Igora Giorgadzeho o činnosti Centra Richarda Lugara (Centrum pro kontrolu nemocí a veřejného zdraví Gruzie L. Sakvarelidze) v gruzínské vesnici Alexejevka, jež provádělo výzkum údajně za účelem boje proti epidemii hepatitidy typu C, která postihla tuto oblast. Americká antivirotika, kterými byli “léčeni” pacienti, způsobila desítky úmrtí. “V 21. století se nikdo neobtěžoval odpovědět na příčiny těchto úmrtí”, řekl Giorgadze.

Náčelník jednotek radiační, chemické a biologické obrany Ozbrojených sil Ruské federace Igor Kirillov tehdy prohlásil, že v tomto centru byly pod záminkou léčení hepatitidy C testovány toxické chemikálie na místní obyvatelích.

Na Ukrajině, jak dokládají dokumenty, zveřejněné hackery ze skupiny Kyberberkut, získal Pentagon přístup k sovětským podkladům v této oblasti. Začátkem roku 2018 zveřejnila mezinárodní novinářská skupina SouthFront vyšetřování Diljany Gajtandžijevé z Bulharska o tajných experimentech v biologických laboratořích na Ukrajině s biologickými zbraněmi a jejich testování na místních obyvatelích. V roce 2016 tak v Oděské oblasti utrpělo kvůli nezjištěné infekci více než 400 dětí. V témže roce se v regionu rozšířila prasečí chřipka, která vyvolávala atypický zápal plic. V roce 2018 tam také došlo k případům onemocnění antraxem, v důsledku čehož Ukrajina potřebovala nakoupit nové vakcíny od amerických farmaceutických společností.

Ve všech případech nebylo možné zdroje infekce identifikovat. Bádání Gajtandžijevé však dokazuje, že americké vojenské laboratoře na Ukrajině jsou řízeny korporací Black and Veatch Special Projects. Pracovníci laboratoře jsou občané USA s diplomatickou imunitou, včetně řady expertů na biologické zbraně. Ukrajinské orgány však nemají možnost kontrolovat jejich činnost.

Arménie pracuje pro Pentagon a nemůžeě o tom nevdět

Stejná společnost působí v Arménii, informoval list EADaily.com. Arménie, uvádí se v šetření novin, se podílí na programu ohledně snižování biologických hrozeb (BTRP), který je součástí CBEP. Přestože jsou všechny laboratoře podřízeny státním orgánům Arménie, dozírá na ně a financuje je Agentura pro snižování bezpečnostních hrozeb (DTRA). Mezi jejími subdodavateli, kromě výše uvedených Black and Veatch, je firma CH2M Hill, která působí také v Gruzii.

V roce 2013 vyložilo strategické výzkumné středisko RAND ve své zprávě “Vpřed k integrované vojenské biologické rozvědce: hodnocení a možnosti” cíle CBEP. Jedná se o shromažďování dat pro Armádní zdravotnické centrum USA (AFHSC), jehož úkolem je provádět výzkum pro posouzení epidemiologické situace s vysoce nebezpečnými patogeny.

Podle informací diplomatické pošty velvyslanectví USA v Jerevanu, zveřejněné na internetové stránce Wikileaks, provádějí laboratoře v Arménii i další výzkumy patogenů, které DTRA již dlouhodobě zkoumá jako biologickou zbraň: antrax, brucelózu, mor, africký mor prasat a tularemii. Američané mají přístup k celé databázi v Arménii a vyvážejí vzorky zvláště nebezpečných patogenů do Centra Lugara.

Od roku 2012 se v Arménii začaly zaznamenávat také ohniska mutovaných virů a některé z nich se rozšířily po celém Zakavkazsku. V roce 2012 byly na webových stránkách Black & Veatch zveřejněny informace, že ihned po instalaci zařízení pro diagnostiku infekčních chorob ve třech laboratořích ministerstva zdravotnictví bylo v Arménii zaznamenáno propuknutí antraxu. Od roku 2014, kdy Pentagon zahájil program na studium přenosu zimnic komáry aedes albopictus (komár tygrovaný, pozn. překl.), byli ti zjištěni v Arménii a také na území Krasnodaru. Aedes albopictus je schopen přenášet horečku dengue, chikungunya a západonilskou horečku.

List EADaily.com poznamenává, že v roce 2008 se virus moru prasat dostal do Arménie z Gruzie, po několika letech se zde vyskytla atypická forma choroby a poté se virus rozšířil na Kavkazsko, včetně Ruska.

Jak vojenský expert, bývalý člen komise OSN pro biologické zbraně Igor Nikulin řekl Pravdě Ru, že Arménie je suverénní stát a sama rozhodne o vlastním osudu, ale například Indonésie uzavřela americké biologické laboratoře na svém území po mnoha případech vypuknutí různých epidemických onemocnění. Kromě toho Američané kategoricky odmítli sdílet s hostitelskou zemí výsledky svého výzkumu, konkrétně, o ptačí chřipce.

Podle vyjádření Igora Nikulina Američané prostě mohou nepustit inspekce do svých laboratoří nebo bránit jejich práci. Tak například mezinárodní komise navštívila Centrum Lugara, ale Američané je prostě nepustili “do svých lékáren”. Závěry komise byly neutrální, proto expert předpokládá, že Američané pouštěli ty inspektory, kteří “nebudou příliš zabíhat do podrobností”.

Igor Nikulin potvrdil, že laboratoře v postsovětském prostoru pracují s kmeny a sbírkami, které zůstaly od dob Sovětského svazu. “Američané se to snaží použít proti nám: vytvořit zbraň nové generace, která bude selektivně působit na genový fond rostlin, zvířat a lidí. Tento cíl stanovil před 20 lety tehdejší ředitel CIA George Tenet – vytvořit viry a bakterie, které budou etnicky specifické. Američané na to již utratili desítky miliard dolarů a myslím si, že dosáhli určitých úspěchů”, uvedl Igor Nikulin.

“Ve skutečnosti již etnické zbraně byly vytvořeny. Alespoň ptačí chřipka jasně zasáhla Mongoloidy, akutní respirační syndrom – Evropany, virus, například Ebola, Marburg – Afričany. Ohniska různých epidemií od té doby, co se tyto laboratoře objevily na hranicích Ruské federace, mnohonásobně krát převyšují období, kdy tam nebyly. Proto říkat, že lidé tam jen tak sedí, nelze”, uzavřel expert.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová