Expert sdělil, jak Sýrie “přidusí” USA a kurdské bojovníky, kteří kradou ropu

9. 11. 2019    zelv
Americká krádež syrské ropy by mohla vést k vojenským střetům mezi armádami obou zemí, což by mělo za následek válku v plném rozsahu. Tento názor vyjádřil vojenský publicista Komsomolskoj pravdy, plukovník ve výslužbě Viktor Baraněc. Baraněc v komentáři k události zdůraznil, že Trumpovo rozhodnutí ukazuje “loupeživé jádro amerického imperialismu”. Poukázal na to, že syrský prezident Bašár Asad, jeho vláda a armáda nikdy nepřijmou kontrolu ropných polí Washingtonem. Podle jeho názoru budou s to “přidusit americkou havět”.


Dříve ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že zdroje na severu Sýrie, které obsadili Američané a jimi kontrolovaní kurdští radikálové, spolupracující s DAEŠ (skupina je v Ruské federaci zakázána), jsou těženy v zájmu místních komunit. Ministerstvo rovněž uvedlo, že nedostali pokyny od administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby cokoli dělali s ropnými poli v Sýrii.

Je příznačné, že nedávno šéf Bílého domu nevyloučil, že do Zaeufratí mohou přijít velké společnosti z USA, které by i nadále kradly ropu syrským občanům.

Baraněc v komentáři k události zdůraznil, že Trumpovo rozhodnutí ukazuje “loupeživé jádro amerického imperialismu”. Poukázal na to, že syrský prezident Bašár Asad, jeho vláda a armáda nikdy nepřijmou kontrolu ropných polí Washingtonem. Podle jeho názoru budou s to “přidusit americkou havět”.

“Až Trump pochopí, že prohrává, vyzve na pomoc koalici, což znamená, že Anglie – první nohsled USA, i Německo, možná, i Francie, znovu pomohou Američanům okrádat Sýrii”, nevyloučil expert v rozhovoru s New Inform.

Připomeňme, že koalice vedená USA se objevila v Sýrii v roce 2014 nezákonně, nekoordinovala své kroky se státními orgány a rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Washington prohlašuje, že “bojuje proti terorismu”, ale v průběhu let, kdy americké síly byly v tomto regionu, nebylo dosaženo výrazného úspěchu v této oblasti.

Kromě toho je známo, že USA aktivně podporují kurdské Demokratické síly Sýrie (SDF). V roce 2017 tito radikálové obsadili Zaeufratí a ropná pole a začali nelegálně čerpat ropu patřící syrskému národu a také ji pašovat do jiných zemí.

A to vše se provádí pomocí amerických sil. Americká armáda postavila hlídky poblíž polí a oznámila, že projeví ozbrojený odpor, pokud by se syrské síly pokusily navrátit nerostné bohatství, patřící státu.

Mluvčí Mnisterstva obrany RF, generálmajor Igor Konašenkov zdůraznil, že těžba ropy, patřící syrskému národu a uchvácené USA, je zcela nezákonná a je prováděna obcházením všech amerických sankcí.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová