Ježišmarja! Zeman utřel Mináře kvůli demonstraci. Silná slova

Prezident Miloš Zeman ve čtvrteční TV Barrandov

8. 11. 2019  ParlementníListy
Prezident Miloš Zeman již tradičně ve čtvrtečním pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov okomentoval ta nejvýraznější témata, která rezonovala v uplynulém týdnu v české společnosti. Zkritizoval obstrukce opozice při jednáních v Poslanecké sněmovně, protestoval proti stávkám učitelů nebo poslal jasný vzkaz organizátorům protivládních demonstrací ze spolku Milion chvilek pro demokracii. Upřesnil také, jak to opravdu bylo s aférou prokremelských krymských Tatarů, kteří se objevili na Hradě, a vysmál se případné ambici generála Petra Pavla stát se prezidentem.

Jako první se na řadu dostala bouřlivá jednání v Parlamentu. Premiér Andrej Babiš si postěžoval na opozici za to, že v minulém týdnu v Poslanecké sněmovně vytvářela obstrukce, které někdy trvají neuvěřitelných 27 hodin rozložených do tří čtení daňového balíčku. Označil to za „žvanírnu a šaškárnu“, s čímž prezident Miloš Zeman souhlasí. „Žvanírna je poněkud lichotivé označení toho, co tam probíhalo, když tam různí Kalouskové, Stanjurové a další čtou materiály, které s projednávaným tématem nesouvisejí. Tohle je obstrukce, což je projev bezmoci a projev slabosti,“ zhodnotila hlava státu s tím, že je to „pohrdání občany“.

………..

Další aktualita, která hýbe veřejností, byla středeční stávka učitelů kvůli platům. I když byl Zeman vždy zastáncem zlepšování platových podmínek učitelů, přesto musí proti této stávce protestovat. Vidí prý ve stávce něco, co je velmi nebezpečné. „Vidím ve stávce rovnostářství. Když jsou odbory proti pohyblivé složce, nedávají ředitelům škol možnost, aby odměnili schopné, a naopak neschopné, kterých je plno, neodměnili. Je chyba, aby všichni dostávali stejně, snižuje se pak kvalita výuky,“ myslí si prezident.

……….

Moderátor Jaromír Soukup pak připomněl, že se blíží výročí 17. listopadu 1989. Podle Zemana toho výročí budou oslavovat především ti, kteří u toho vůbec nebyli. „A to nemluvím o těch, kteří byli proti. Budou si zase čechrat peříčka a budou říkat, jací byli bojovníci. Já byl aktivní účastník, a proto tam nepůjdu,“ sdělila hlava státu.

……..

„Máte-li demokratické volby, záleží jen na vás, jaká bude demokracie, ekonomika,“ poznamenal prezident Zeman.

Dnes jsou podle jeho slov lidé zcela jistě daleko šťastnější než tehdy. „Nejde o to, že můžete cestovat, ale nemusíte se obávat nějaké partajní byrokracie, která vás bude šikanovat a kvůli vašim názorům vám bude zakazovat, aby vaše děti studovaly,“ připomněl prezident.

Pomalu se chystají další demonstrace, některé z nich organizuje spolek Milion chvilek pro demokracii. Soukup zmínil, že manifestace bude spojovat myšlenka ochrany demokracie před totalitou a oligarchy. „Ježišmarja,“ zvolal zděšeně prezident, který podotkl, že tohle hnutí chce dvě věci. A sice demisi premiéra a možná i rezignaci prezidenta. „Jak premiér, tak prezident vzešli ze svobodných voleb, a kdokoli to popírá, není demokrat!“

……..
 

Pozornost vzbudila  účast prokremelských krymských Tatarů na recepci. Prezident nyní vysvětlil, že je však na Hrad nepozval on. „Deník N si chtěl vylepšit náklad, když tvrdil, že jsem je pozval já. Proč bych to dělal, když to byla oslava dne vzniku československé nezávislosti. S tím krymští Tataři nemají nic společného. Došlo k tomu tak, že my zveme Rusíny, kteří jsou součástí naší tehdejší historie, ale někteří z nich si jako doprovod vzali krymské Tatary,“ kritizoval prezident, jakou z toho udělal Deník N aféru.

Moderátora pak také zajímalo, co prezident říká na to, že se do něj pustil generál Petr Pavel, který dost možná bude chtít získat podporu v senátních, nebo prezidentských volbách. Řekl například, že je vidět, že je Zeman unavený a není schopen vykonávat všechny povinnosti. A že lidé, kteří jsou dnes kolem prezidenta, doslova i v přeneseném slova smyslu prezidenta vodí. „Nejsme Jižní Amerika, ve které generál stojí v čele státu,“ řekl nejdříve k případné Pavlově kandidatuře.