NATO odmítlo Ukrajinu kvůli Rusku

25. 11. 2019 lenta
NATO zatím nemá zájem o přijetí Ukrajiny do svých řad. Oznámil to na kanadském bezpečnostním fóru v Halifaxu poradce prezidenta USA Robert O’Brien, informuje agentura RIA Novosti. Podle informací agentury byla O’Brienovi zadána otázka, zda se Severoatlantická aliance potřebuje aktivovat, aby ochránila Ukrajinu před “ruskou agresí”. 


Poradce prezidenta USA odpověděl, že podle jeho názoru není tato otázka nyní na pořadu jednání. “Nemyslím si, že pro NATO jako celek by bylo atraktivní přijmout Ukrajinu a dostat se do přímého konfliktu s Ruskem”, upřesnil.

O’Brien také zdůraznil, že NATO bylo vytvořeno, aby se nepřipustil konflikt s Ruskem.

Počátkem listopadu generální tajemník aliance Jens Stoltenberg připustil, že chce vidět Kyjev jako součást NATO, ale odmítl uvést jakékoli možné termíny. Vyzval také ukrajinské orgány, aby se soustředily na reformy.

Kurz Ukrajiny na vstup do Evropské unie a NATO je zakotven v ústavě této země. Příslušný zákon v únoru letošního roku podepsal pátý prezident Petr Porošenko. S podporou tohoto kurzu opakovaně vystoupil nový prezident Vladimír Zelenský.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová