Zacharová odpověděla na prohlášení Berlína o neschopnosti Evropy bránit se bez USA států

12. 11. 2019      vz.ru/news
Oficiální představitelka rezortu ruské diplomacie Marie Zacharová okomentovala prohlášení ministra zahraničí Německa Heiko Maase, že Německo a Evropa by se bez USA nebyly s to ubránit. “Je to zajímavé, a před kým se budou bránit? Pouze pokud před sebou samými. Kdo naposledy útočil na Německo? Nemohu si vzpomenout. A na Francii? Správně, Německo. A tak dále”, napsala Zacharová na Facebooku.


Zároveň poznamenala, že Evropa “je pravidelně napadána mezinárodním terorismem, ale před ním nejsou schopny USA ani samy sebe ochránit, a všechny tyto státy dohromady se svou podivnou mezinárodní politikou vytvářejí stále více podnětů pro jeho posilování rok od roku”.

“Jsou USA zárukou, že “Německo a Evropa” přestanou na sebe navzájem a na jiné státy v jiných regionech světa útočit? Pak je třeba to také tak formulovat”, napsala mluvčí ministerstva zahraničí a dodala, že “po staletí agrese ve formě nekonečných sporů evropských národů, náboženské expanze, kolonialismus, dvě světové války přicházely právě z území, které se dnes nazývá “civilizovaná Evropa”.

Citovala také údaje Stockholmského institutu pro výzkum světových problémů (SIPRI) za rok 2017, který uvádí země, jež dovážejí zbraně z USA a Francie. Mezi nimi jsou Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Turecko, Indie, Irák, Maroko, Egypt a Austrálie.

“Pokud se Evropa bojí útoku z Afriky, Asie, Blízkého východu, proč jim prodává zbraně?! Zůstává Rusko? Rusko však neútočilo ani na Evropu jako celek, ani na Německo. Rusko se pravidelně stávalo předmětem agrese ze strany evropské rodiny. Takže před kým budou USA chránit a, mimochodem, koho?”, dodala Zacharová.

Dříve německý ministr zahraničí Heiko Maas v článku, opublikovaném v Spiegel Online, prohlásil, že ani Německo, ani Evropa se nemohou ubránit bez USA.

Předtím francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o “mozkové smrti” NATO kvůli ztrátě koordinace v rámci aliance. Zároveň označil za nemyslitelné, aby Rusko bylo po ukončení činnosti Varšavské smlouvy považováno za “prvoplánového nepřítele” vojenského bloku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová