Český sociolog Petr Hampl okomentoval post pořadu 168 hodin České televize.

Petr Hampl
28.12.2019     Rukojmí
Obrázek, který doprovází blahopřání k Vánocům, ukazuje, jak by podle redaktorů pořadu vypadal betlém bez Židů, Arabů, Afričanů, uprchlíku a svobodných matek.
„Nevzdělaní primitivové z České televize šíří obrázek ‚Betlém bez Arabů, Afričanů, uprchlíků a svobodných matek‘. Na obrázku není vůbec nikdo,“ reagoval Hampl.

Podle sociologa to, co se redaktoři rozhodli zveřejnit na Facebooku, neodpovídá skutečnosti. Poznamenává tak, že Marie nebyla svobodná matka – byla vdaná za Josefa, a Ježíš se páru narodil v jejich vlastní zemi, když vyřizovali administrativní povinnosti, což znamená, že nebyli uprchlíci.

Post pořadu 168 hodin

„Mudrci byli ze země na východ od Izraele. Tedy Peršané nebo Indové. Rozhodně ne Arabové. O žádných Afričanech není ani zmínka,“ dodává.„Kdo tady šíří hoaxy? Kolik místa tomu věnují servery manipuláři, demagog a další?“ ptá se na závěr Hampl a přidává vlastní obrázek na téma.

„Zapomněli jste tam dobytek“

Post pořadu 168 hodin okomentovali i další uživatelé sociální sítě. Ti také začali upozorňovat na faktické nesprávnosti, někteří sdělili, že považují takové vánoční blahopřání za trapné, a další část si dělala z postu legraci.

„Pokud to mělo být míněno jako vtip, tak je hodně trapný, milá Naše veřejnoprávní televize,“ napsal uživatel Arid Arid.

„Znalost Bible je součást vzdělání, ale nepřekvapuje mne, že u redaktorů ideologických pořadů ČT tato část vzdělání chybí – nevyhnutelným následkem jsou pak takovéto #fakenews – takže prosím: Marie nebyla svobodná matka, s manželem Josefem byli v Betlémě na sčítání lidu, odnikud neprchali, a Tři králové byli Peršani…“ okomentoval Bedřich Trajer.

„Stejně za ten prázdný betlém může určitě Putin!“ píše Filip J. Doe

„Gréta by z vás neměla radost, zapomněli jste tam dobytek, zdroj uhlíkové stopy. Tak to napravte,“ uvedl Jaroslav Pekař.

Na post 168 hodin reagovala i komentátorka Karolína Stonjeková, která k tomu přidala obrázek s názvem „Betlém složený z redaktorů pořadu 168 hodin“.

„Tohle se vám, milá 168čko, moc nepovedlo. Pročež jsem si dovolila, vám ten obrázek poněkud upravit, aby fakticky lépe odpovídal skutečnosti. A ne, nemáte vůbec zač,“ uvedla.