Memento Slovensko! A pozor na ST

Radim Valenčík
29. 12. 2019    radimvalencik.pise
Kdo umí překonat bolest myšlení a sledoval hlavní zprávy na ST 1 v sobotu 28. prosince, mohl si udělat názornou představu hned o dvou zásadních věcech:
– Jak je to s tzv. 2. pilířem na Slovensku.
– Jak si s námi (v daném případě se Slováky) pohrávají globálně podřízená mainstreamová média (v tomto případě ST).
Na vlastní oči se během tří minut můžete přesvědčit (od 14:50 minuty vysílání) zde:
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/207380


(Pokud se podíváte na celé zprávy počínaje tou první, uvidíte, jak se dělá píár Čaputové, každý den něco hned při prvních zprávách.)

Není žádným tajemstvím, že slovenský druhý pilíř kolabuje. Jak bylo přiznáno v samotném pořadu, po odečtení poplatků a inflace jsou výnosy v lepším případě NULOVÉ (tedy úplné ….. místo penze).

Poznámka: Stát je nucen penze druhopilířovým nadšencům dorovnávat z peněz těch, kteří neskočili na špek.

Ale pozor! Teď to přijde. Kdo že za to může?! No přece občan! Tedy podle ST. Špatně investoval. Nechtěl jít do rizika, dal přednost méně rizikovým fondům – a tak to má. Slušně řečeno, má nulu.

Navíc ho znejistěl stát a politici, kteří se na špatném rozhodování občana podíleli.

Podle studie “odborníků” tím občané přišli možná až o 2,7 miliard euro, každý občan o tisíc až čtyři tisíce euro.

Jak to “odborníci” z banskobystrické univerzity zjistili? Vzali nejvýnosnější penzijní fondy na Západě. Ale to už neřekli, že:

Za prvé: I na Západě některé rizikové (akciové) fondy zkrachovali a průměrný čistý výnos tam není o mnoho větší než nula. (Výjimkou jsou země jako Island, kde mají občané silný vliv na vládu a účinné kontrolní pravomoci, ale i tam malé turbulence na finančních trzích mají neblahé důsledky, i islandský systém je naštěstí převážně průběžný).

Za druhé: Slováci, kteří investovali do více rizikových fondů, dopadli ještě hůř.

Za třetí: Politici na Slovensku začali intervenovat do chování fondů, až když zjistili, že do řady fondů byla záměrně navezena finanční toxicita a že je s tím potřeba něco dělat.

A jaké řešení navrhla ST vycházejíc z rad “odborníků” (které si pro potřebu tohoto lobování vybrala)? Stát na sebe bude muset vzít odpovědnost a donutit občana investovat do rizikových aktiv. Aby mu “zpříjemnil” důchod.

Úplně na závěr pořadu bylo cudně poznamenáno, že guvernér SNB připouští, že by bylo vhodné uvažovat i variantu postupného omezování tzv. druhého pilíře (tedy jeho utlumení).

Místo závěru

Návazně na pořad sesterské ČT “To se ví” se ptám čtenáře, kterému se asi nechce věřit tomu, co čte: Co myslíte, je to co jsem napsal, fejk, nebo pravda? Tak zkuste hádat a třeba nechat hádat i jiné (to bude zvlášť zajímavé). A pak rozklikněte odkaz a ověřte si na vlastní oči, jak to je.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/7433-penze-memento-slovensko-a-pozor-na-st.html