Navzdory již podepsané smlouvě s USA: Italská firma Leonardo podala k ÚOHS podnět k prošetření zakázky na vrtulníky

Konkurenční italský vrtulník Agusta AW 139M

Navzdory již podepsané smlouvě s USA: Italská firma Leonardo podala k ÚOHS podnět k prošetření zakázky na vrtulníky

© Sputnik / Ilia Pitalyev

17.12.2019  Sputnik
Italská firma Leonardo nesouhlasila s výsledkem tendru na nákup amerických vrtulníků pro českou armádu. Patřičnou smlouvu ministr obrany Lubomír Metnar podepsal minulý týden během své cesty do USA.



ČTK přichází se zprávou o tom, že Italové podali k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k prošetření zakázky českého rezortu na nákup dotyčných 12 strojů. Česko při přípravě nákupu uvažovalo i o italských strojích Agusta AW 139M, ale rozhodlo se ve prospěch dodávek z USA.

Jak sdělil mluvčí úřadu Martin Švanda, ÚOHS už zahájil správní řízení.

Uvádí se, že nabídka Italů byla levnější než nabídka vítězné americké firmy. Již tento týden hodlá české ministerstvo poslat první splátku 850 milionů korun.

S postupem italské firmy Metnar nesouhlasil a označil takový krok za nehorázný a neseriózní.

V materiálu se poznamenává, že Česká republika má za vrtulníky zaplatit 646 milionů dolarů, což je podle aktuálního kurzu 14,7 miliardy korun bez DPH.

Jde o dodávku osmi víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř bojových vrtulníků AH-1Z Viper v roce 2023. Kombinace obou vrtulníků umožňuje plnit různé mise od humanitárních a záchranných až po leteckou podporu.

Podle názoru odborníků stroje od Leonarda byly výrazně levnější, například ale nesplňovaly armádní požadavek na otestování při operacích.

„Operačně ověřený, víceúčelový vojenský vrtulník s certifikovanou výzbrojí a formou nákupu vláda-vláda nám nenabídl nikdo jiný než Spojené státy,” argumentoval volbu Metnar.

Rovněž zdůraznil, že se jeho země při nákupu chovala jako suverénní stát, a přitom postupovala v souladu s českým i evropským právem.

„Když se Česká republika, potažmo vláda, rozhodne touto formou pořizovat tyto vrtulníky, tuto techniku, je naprostá nehoráznost, aby soukromá firma tuto zakázku torpédovala,” prohlásil šéf českého obranného rezortu.

K otázce ceny a účelům

Již před jistou dobou se objevily zprávy o tom, že se plánovaný nákup nelíbil předsedovi Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěchovi Filipovi. Ten s tímto krokem nesouhlasí, jelikož jsou vrtulníky dle jeho slov předražené.

„Nemám zájem na nákupu předražených vrtulníků ze Spojených států amerických. Ještě v situaci, kdy Spojené státy americké, respektive výrobce vrtulníků, odebral výrobu z Aera Vodochody. Tak jestli chtějí něco prodávat, tak nám tady musejí nechat nějakou výrobu. Prostě takhle se obchodní partner nechová,“ vyjádřil tehdy předseda KSČM svůj názor.

Na nákup vrtulníků reagovaly i jiné osobnosti politické scény. Své k věci řekl také předseda poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala. Podle jeho názoru je tato transakce „typickým příkladem nákupu výzbroje, která není pro obranu České republiky, ale pro expedice v cizím zájmu“. Fiala poukazuje na to, že tyto typy vrtulníků jsou běžně používané při akcích Námořní pěchoty USA.

„Pokračuje degenerace armády na malý expediční sbor vybavený drahými zbraněmi ze zahraničí, které jsou dodány v malých počtech a pro případnou obranu České republiky fakticky nemají žádný význam,“ poznamenal Fiala.