Co chystá Putin? Zná dějiny… Jaroslav Bašta rozkrývá změny v Rusku

rozhovor s Jaroslavem Baštou
19. 1. 2020   ParlamentníListy
„Spíše mi připadá, že (Putin) připravuje Ruskou federaci na éru ‚Po Putinovi‘. Chápe, že za sebe nenašel ani si nevychoval rovnocennou náhradu, takže je třeba odejít od čistě prezidentského systému k variantě s vyšší rolí parlamentu a vlády, která by vyvažovala budoucího slabého či příliš autoritativního prezidenta. Snaží se učinit politický systém více blbuvzdorný, protože dobře zná ruské dějiny. Tyto změny ústavy tak možná představují jeho politickou závěť,“ hodnotí aktuální vývoj v Rusku bývalý velvyslanec v této zemi Jaroslav Bašta.


V Rusku končí vláda premiéra Medveděva, doposud věrného souputníka prezidenta Putina. Jak tuto zprávu čtete? Proč se tak stalo?

Premiér Medveděv byl dlouhou dobu nepopulární, hrál roli otloukánka, na kterého padaly důsledky všech chyb, jichž se prezident Putin dopustil v ekonomické oblasti (naposledy reforma důchodů). Nastal čas jej vyměnit, ovšem nikoliv zavrhnout. Přechází na post místopředsedy Bezpečnostní rady, což mu otvírá kariéru v oblasti silové politiky. V ruských poměrech jde de facto o funkci viceprezidenta. Navíc zůstává předsedou nejsilnější politické strany Jednotné Rusko. Nevylučoval bych proto, že s ním Vladimir Putin opět počítá jako s budoucím prezidentem v roce 2024. Do té doby se to, že Dmitrij Medveděv byl neúspěšným premiérem, zapomene.

Očekával se podobný krok, nebo je to pro vás překvapením?
Abych pravdu řekl, čekal jsem to už dříve.

Premiérem se má stát Michail Mišustin. Znáte ho? Co o něm můžete říci?

Neznal jsem jej osobně, ale pamatuji se na něho z doby, kdy vedl Pozemkový úřad na Ministerstvu ekonomického rozvoje v roce 2004. Jde o typického technokrata, IT specialistu, který za posledních 10 let zjednodušil, zdigitalizoval a zefektivnil ruský daňový systém. V tomto ohledu odvedl obrovský kus práce. Nikdy však nebyl politik, zdá se, že se politice programově vyhýbal. Ostatně o tom, že bude premiérem, se dozvěděl až po demisi Medveděva, když poslouchal spolu s ostatními poselství prezidenta Vladimira Putina. Myslím si, že to dostatečně vypovídá o současném významu funkce předsedy vlády RF.

Vladimir Putin navrhl ve svém projevu změny ústavy, které jsou prý největší za posledních 27 let. Rozšířily by pravomoci parlamentu a oslabily roli prezidenta. Co tím Putin dle vás zamýšlí? Připravuje si tím půdu pro další působení?

Nevylučoval bych to, ale spíše mi připadá, že připravuje Ruskou federaci na éru „Po Putinovi“. Chápe, že za sebe nenašel ani si nevychoval rovnocennou náhradu, takže je třeba odejít od čistě prezidentského systému k variantě s vyšší rolí parlamentu a vlády, která by vyvažovala budoucího slabého či příliš autoritativního prezidenta. Řekl bych, že se snaží učinit politický systém více blbuvzdorný, protože dobře zná ruské dějiny. Tyto změny ústavy tak možná představují jeho politickou závěť.