Kdo přesvědčil Trumpa, aby zabil válečného stratéga Íránu. O tom, jak “překrucovači” dosáhli svých cílů

Vladimír Ovčinský
5. 1. 2019   zavtra
V noci na 3. ledna roku 2020 se stalo to, k čemu Trumpa postrkovala skupina amerických “jestřábů”, ale před čím jej zdržovala vyvážená část jeho okolí. Na příkaz prezidenta USA byl zabit hlavní architekt íránské zahraniční politiky, “vnější prapor Islámské republiky”, velitel íránského Sboru revolučních stráží islámské revoluce (IRGC) generál Kásim Sulejmání. Tato akce dostala USA na hranici reálné války s Íránem. Válka, do níž může být vtažen celý “Velký Blízký východ”, ale nejen.


Každá válka má své podněcovače. Někdo z nich je v hluboce zakonspirovaném režimu. A někdo, naopak, vždy pro efekt vykřikuje – “bombardovat Írán”! Tak se nesporně chová skupina Michaela Ledeena a Johna Boltona (viz naše publikace – “Podněcovači” a “Podněcovači 2.0”). Ještě při společné práci v Institutu amerického byznysu zahrnuli tito dva přátelé tři prezidenty USA – Bushe mladšího, Obamu a Trumpa poznámkami a přednáškami s výzvami k zahájení války s Íránem. Je důležité poznamenat, že podle odtajněných vojenských materiálů o válce s Irákem, se varianty likvidace Sulejmáního rovněž rozpracovávaly v době vlády všech tří posledních prezidentů (oznámilo to letectvo USA 3.1.2020). A když se Bolton stal poradcem Trumpa v otázkách národní bezpečnosti, jeho přítel a “guru” Ledeen ho oslovil otevřeným dopisem s požadavkem, aby ovlivnil Trumpa k zaujetí toho nejtvrdšího postoje vůči Íránu a aby tam všemi způsoby dosáhl změny režimu.

Jak je známo, Trump se zřekl služeb Boltona. Ale Bolton není jediným člověkem v “hlubokém americkém státu”. A dokonce i když se nacházel na neformálních pozicích, samozřejmě pokračoval v plnění svého jestřábího plánu. Proto po zavraždění Sulejmáního byl právě Bolton jedním z prvních, kdo poblahopřál všem, kteří se zúčastnili operace při likvidaci hlavy IRGC. Velmi divné blahopřání od člověka, který se formálně této likvidace neúčastnil.

Nyní o tom, čím se zabýval Ledeen v posledním měsíci před vraždou. Je velmi důsledný. Pokračoval v podněcování. Na internetové stránce listu Front Page Magazine (USA) Ledeen zveřejnil v prosinci 2019 tři články o Íránu. V prvním ze 3. prosince “Revoluce v Íránu. Nová generace chce skoncovat s Íránskou islámskou republikou a obnovit svobodu” popisuje “hrůzy potlačení protestů v Íránu”, píše, že ministr zahraničí USA Pompeo dostal od Íránců 20 tisíc zpráv o represáliích proti lidu země. A končí článek slovy: “pomsta se vrhne na vrahy”. Druhý článek z 18. prosince “Íránská revoluce. Co musí Trump udělat dál” pojednával o tom, jak USA a Izrael začaly ničit bankovní systém Íránu cestou podpálení stovek bankovních poboček prostřednictvím své agentury a zveřejněním účtů 20 procent obyvatelstva v sociálních sítích. Končí tuto publikaci Ledeen výzvou, aby Trump přímo podpořil íránskou revoluci. Jinými slovy, přímo se má zúčastnit státního převratu v Íránu, oslovit občany Íránu. Třetí článek z 27. prosince “Válka o perské dědictví. Nastala doba pro vítěznou strategii” je věnován sčítání obětí při potlačování protestů v Íránu (uvádí se 1360 zabitých osob a desetkrát víc zraněných). Na konci je výzva k vedení USA: “Režim v Teheránu je s námi ve válce. Řečí už bylo dost. Nastala doba pro vítěznou strategii”. Jak vidíme, Ledeen zajišťuje realizaci klasické “strategie napětí”.

Ale pak následuje jeho hlavní krok. Na stránkách listu The Epoch Times (USA) 2. ledna 2020, den před vraždou Sulejmáního, se objevuje článek Ledeena “Změnil Trump svou pozici vůči Íránu?”. Ledeen v něm píše, že po záchraně režimu Asada v Sýrii (jehož obrany se aktivně účastnil v bojích proti DAEŠ i Sbor revolučních stráží islámské revoluce v čele se Sulejmáním), Nejvyšší vůdce Íránu Chameneí dospěl k závěru, že Trump nebyl připraven k útoku na Írán. Proto po Sýrii Sulejmání po dohodě s Chameneím přešel k Iráku a Libyi. Podle názoru Ledeena právě pod vedením Sulejmáního byl zorganizován útok na americké velvyslanectví v Bagdádu. Ledeen vyjadřuje naději, že Trump je nyní připraven zasadit úder režimu v Íránu. A k tomuto jsou podle propočtů Ledeena všechny podmínky příznivé: v Íránu roste nezaměstnanost; přibližuje se zima, ale stěží se najde mazut na topení; je obrovská inflace; příjem je pouze 200 eur pro střední rodinu měsíčně. “Pokud Trump, píše Ledeen, dospěl k závěru, že není žádná možnost vypořádat se s tímto strašným režimem, může věnovat svou energii jeho změně”.

Samozřejmě, nejen skupina Boltona a Ledeena ovlivnila rozhodnutí Trumpa o likvidaci Sulejmáního. Neposlední úlohu, jak se zdá, sehráli i ti, kteří radili Trumpovi, aby si vraždou íránského generála vrátil část elektorátu, ztracenou kvůli celé rošádě s impeachmentem. Vždyť “prostí” Američané mají rádi kovboje, kteří přesně střílejí jako první a zabíjejí své nepřátele. A neposlední úlohu sehrála i pozice izraelských přátel Trumpa, kteří už dávno čekali od USA takové akce vůči Íránu.

Ale Bolton s Ledeenem samozřejmě nejsou na posledním místě v ratingu podněcovatelů války.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová