Macron podpořil ideu Putina o setkání vůdců zemí – členů RB OSN. Putin: zapomnění minulosti a roztříštěnost mohou mít tváří v tvář hrozbám strašné následky

25. 1. 2020    russian
Francouzský prezident Emmanuel Macron během projevu na fóru “Uchováváme paměť o holocaustu, bojujeme proti antisemitismu” v Jeruzalému podpořil návrh prezidenta Ruska Vladimíra Putina na setkání hlav států – stálých členů RB OSN. “Můj drahý příteli, prezidente Putine, souhlasím s Vámi v tom, že pět zakládajících zemí OSN má mimořádnou historickou odpovědnost. Takže nyní je třeba, abychom se znovu společně sešli, ostatně jsme o tom před několika dny hovořili. 


Musíme se spolu sejít a hovořit o tom, protože, samozřejmě, chápeme závažnost historických událostí a musíme zabezpečit stabilitu světového řádu, který se opírá o mezinárodní právo a o lidská práva. A právě to musíme bránit”, řekl.

Jak Macron poznamenal, svět potřebuje jednotu Evropy a celého mezinárodního společenství.

“Protože dnes, bohužel, antisemitismus znovu v našich demokratických státech zvedá hlavu. A je to antisemitismus, který je doprovázen násilím, doprovází ho xenofobie a rasismus, jeho oddaní spojenci a spolubojovníci. A já prohlašuji, že antisemitismus není jenom problém židovských komunit, samotných Židů, je to především problém společností, v nichž se antisemitismus projevuje”, uvedl prezident Francie.

Dříve Putin při svém vystoupení na tomto fóru prohlásil, že zapomnění minulosti a roztříštěnost mohou mít tváří v tvář hrozbám strašné následky.

Navrhl uskutečnění setkání hlav států – stálých členů RB OSN.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová