Na předním hořáku znovu hoří válka

Paul Craig Roberts
5. 1. 2019     PaulCraigRoberts
Následující nesmyslné prohlášení Pentagonu oznamující, že vláda USA spáchala akt války proti Iránu, by měl vyděsit každého na této Zemi. „Na rozkaz prezidenta Spojených států sáhly při obraně amerických občanů v zahraničí vojenské síly USA k rozhodné obranné akci a zabily Kásema Sulejmáního, vůdce Islamských revolučních gard, označených USA za cizí teroristickou organizaci“. „Tento útok měl za cíl odstrašit Irán od provedení jeho budoucích útočných plánů“


„Spojené státy budou i nadále podnikat všechny nutné akce namířené k ochraně našich lidí a našich zájmů kdekoli na světě“

Zabitím vysokého armádního činitele spáchala americká vláda válečný čin. A je samozřejmě nemožné chránit naše lidi v zahraničí válečným činem.

Je nemožné válečným činem proti Iránu odstrašit tuto zemi od provedení jejích údajných budoucích válečných plánů. A tam, kde navíc žádné iránské útočné plány nebyly, tam nyní číhá odveta za smrt Sulejmáního.

Spáchání činu války „nechrání naše lidi a naše zájmy“. Pouze je ohrožuje.

Jak je možné, aby Pentagon vydal takovéto nesmyslné a směšné ozpravedlnění vraždy vysokého činitele jiného státu?

Kde zůstal Trumpův rozum? Proč právě ve chvíli, kdy se začínal vynořovat z hrozby impeachmentu, provedl něco, co tento impeachment ospravedlňuje? Trump napadl jinou zemi, aniž by si k tomu vyžádal souhlas Kongresu. Vyplázl jazyk jak na Kongres, tak na právo. Je přece povinností prezidenta prosazovat zákony Spojených států a ne je porušovat. Nyní totiž mají demokraté k impeachmentu spravedlivou záminku, kterou by mohli prezidentovi pohodlně hodit na hlavu.

Ale neučiní tak. Trump totiž zlikvidoval Suleimáního, protože tak to chtěl Netanjahu. Hlavními popoháněči impeachmentu jsou američtí židé, kteří se nikdy nepostaví proti Izraeli. Adam Schiff, např. předseda to výboru pro zpravodajskou činnost americké sněmovny, která je v čele tažení za impeachment prezidenta Trumpa, tweetoval svůj souhlas se zavražděním Suleimana těmito slovy: “Suleimání byl zodpovědný za násílí a světu je nyní líp nez něj“

Hlavním viníkem tohoto zločinu je Izrael. Trump je zločincem až druhotným. A Sulejmání měl vědět, že představuje cíl a neměl se útoku vystavovat tak bezstarostně, jak to učinil.

Svůj díl odpovědnosti za to, co se stalo, nese ovšem i ruská vláda. Rusko, Čína a Irán měly už dávno utvořit jasně viditelnou spojeneckou alianci, která mohla šílenému a nezodpovědnému aktu, do kterého Izrael Trumpa vmanévroval, zabránit.

Ale Putin válku nechce a historici jej zřejmě přesvědčili o tom, že aliance bývají příčinami válek. A tak dal přednost víře, že nejzaručenější základnou míru je volný obchod.

Reakce Iránu byla předvídatelná i nešťastná. Irán prohlásil, že se bude Spojeným státům za jejich zločin revanšovat, a pravděpodobně tak skutečně učiní. A iránský revanš dá Izraeli konečně válku, po které touží už léta: totiž válku Spojených států proti Iránu.

Vybral a přeložil Lubomír Man