Tohle Vám v Čechách neřeknou!

František Novotný
5. 1. 2019
Když se na nedávné tiskové konferenci, kde bylo 200 zahraničních novinářů (zjevně bez Čechů), zeptal japonský novinář, co říká Putin na nastávající jadernou válku, i Putin byl překvapen tímto dotazem. Rok 2020 je jedním z nejtěžších. V tomto roce mohou všechny problémy, s nimiž se lidstvo nedávno setkalo, dosáhnout svého vrcholu. Obzvláště obtížná je druhá polovina roku. V létě a na podzim může vypuknout hospodářská krize, která zasáhne mnoho zemí tak či onak. Svět bude opět na pokraji války. 


Proces nátlaku na Ruskou federaci bude nejen pokračovat, ale také získá vyšší stupně. Důvodem může být touha některých území, například DPR a LPR, které chtějí vstoupit do Ruské federace. Rozbuškou pro válku bude Ukrajina. Může se stát, že se to přesně stane a naši západní partneři mohou v reakci na to vyvolat velmi nebezpečné situace. Ruská federace bude znovu vyzkoušena na politickou stabilitu a vojenskou sílu. Samozřejmě, že vydrží tento test, jak se stalo více než jednou během staletí v bezpočtu válek rozpoutaných Evropou.

Krize Evropské unie se prohloubí, obyvatelstvu těchto zemí bude jasné, že pozice politických elit nesplňují zájmy většiny. Hmotná úroveň obyvatel EU klesne, demonstrace a stávky jsou možné v zemích, jako je Francie, Německo, Španělsko a dalších státech. Situace v Anglii se po vystoupení z EU vyostří, ekonomika bude značně nestabilní. Státy jihovýchodní Asie, Číny, Ruska a Indie budou ve vzájemném obchodování prosazovat národní měnu, čímž budou ohrožovat americký dolar.

Vzniklá krize bude mít vážný dopad na Ameriku. A to nejen ekonomicky, ale i politicky. Ztráta pozice dolaru bude tak značná, že to může vyvolat i válku. Konfrontace Trumpa s odpůrci se zintenzivní a rozpor mezi americkými elitami povede ke krizi celého systému. Dojde k pokusům zcela odstranit Trumpa a Putina jakoukoliv formou. A to zase může vyvolat pokles americké měny, dolar začne ztrácet svoji pozici a jeho další pokles bude pokračovat.

Ekonomická konfrontace mezi USA a Čínou nabere na obrátkách, je dost možné, že začnou řinčet i zbraně. Bude posilovat kryptoměna, v této souvislosti dojde i k podvodům. Během několika příštích let nahradí běžné peníze, platební karty začnou plně nahrazovat hotovost. Finanční toky budou pod větší kontrolou, budou tlaky na zrušení běžných peněz, národních měn.

V několika státech dojde náboženským, politickým změnám a střetům, k rasovým nepokojům. Politici budou hlásat jedno, dělat však budou druhé. Protiruské sankce se přenesou na další státy, tato situace může negativně ovlivnit spolupráci uvnitř EU. Po zabití Kassena Suleimaniho můžeme i v Evropě očekávat mnoho teroristických útoků. Nadále bude docházet ke klimatickým změnám i za využití klimatických zbraní, ani Gréta tomu nezabrání.

autor je činný v mezinárodním obchodu