„Plňte příkazy! Pod stůl!“ VIDEO z EU spustilo v Česku lavinu: To Bruselu podporu nezvedne

Předsedající plenární schůzi Evropského parlamentu
Katarina Barleyová (frakce S&D za německou SPD)

21.1.2020    ParlamentníListy
Záznam jednání z europarlamentu o vlaječkách, které předseda zakázal, vzbudil ohlas. Předsedající v něm totiž peskovala europoslance, aby dodržovali pokyny předsedy, a to bez ohledu na to, zda dávají nebo nedávají smysl. „Kdo má nějaké pochybnosti o skutečných cílech evropské vrchnosti,“ doporučil video předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Jana Černochová už prohlásila, že toto je nedůstojné europarlamentu. A promluvili i další.


Internetem koluje video z Evropského parlamentu (je umístěno na facebookové stránce europoslance MUDr. Ivana Davida – SPD –  ZDE – poznámka red. NR), ve které se řešila otázka vlaječek na stolech europoslanců. …. Italský europoslanec Marco Zanni (Liga) v něm hovoří o zákazu vlaječek pocházejícím od předsedy europarlamentu Davida Sassoliho. Zajímalo ho, na jakém základě tak předseda rozhodl, a prohlásil, že jeho frakce (Identita a demokracie, členem je i česká strana SPD Tomia Okamury- pozn.red.NR) bude dále vlaječky na svých místech mít.

Předsedající Katarina Barleyová, zvolená za německou Sociální demokracii, pak požadovala, aby, dokud platí, rozhodnutí předsedy bylo respektováno. Nicméně, italský europoslanec trval na tom, že se nejedná o transparenty, které jsou dle jednacího řádu zakázány, a že se nejedná ani o nic, co by narušovalo pořádek v jednacím sále. Německá europoslankyně však pravila, že nyní nedojde k rozpravě na toto téma a že se europoslanec může obrátit na předsedu Sassoliho, který vlaječky zakázal, ale do té doby mají prý europoslanci dodržovat zákaz předsedy.

Britský europoslanec s vlaječkou před sebou pak měl procedurální připomínku, ale Barleyová řekla, že dokud se nebude řídit nařízením předsedy, tak nebude pokračovat v diskuzi. „Nechte ho mluvit,“ skandovali další britští poslanci s vlaječkami, na což Barleyová odvětila, že v promluvě mu brání právě skandující poslanci, kteří se neřídí pokynem předsedy. „Řiďte se jím, nebude problém,“ pravila Barleyová.

Rumunská europoslankyně pak svým kolegům připomenula, že dle řádu nesmějí mít na stole ani láhev s vodou. „Ale můžete si je dát decentně pod stůl a tam vás budou reprezentovat,“ pravila na účet europoslanců, kteří vlaječky chtěli zachovat. Ze sálu se ozvalo, že vlajka opravdu není láhev s vodou. Labouristický europoslanec Richard Corbett pak citoval z Wikipedie, že tzv. banner může být i vlajka, takže je předseda europarlamentu v právu, i když se nemusí jednat o moudré rozhodnutí. Barleyová však mínila, že nejde o to, jaká je definice banneru, ale o to, že když předseda europarlamentu dospěje k rozhodnutí, tak toto rozhodnutí musí být respektováno do jeho zrušení. „Tak jednoduché to je,“ pravila a dodala, aby se všichni uklidnili, že je čtvrtek a všichni už se nepochybně těší domů. Celý záznam je uveden v protokolech europarlamentu. (nebo opět na facebookové stránce europoslance Ivana Davida – pozn. red. NR)