Pompeo: USA jsou připraveny “zaútočit na Rusko”, jak to provedli s Íránem. Pohrozil Rusku íránským scénářem

19. 1. 2020 pravda
Ministr zahraničí USA učinil neočekávané prohlášení, z něhož vyplývá, že Washington je připraven “zaútočit na Rusko” stejně tak, jak to udělal s Íránem, když “likvidoval” generála Kásima Sulejmáního. “Likvidace Sulejmáního je příkladem nové strategie USA, nasměrované na zadržování svých odpůrců. Ve stejné míře se to týká i Íránu, i Číny, i Ruska”, cituje Pompea IA Reuters.


“Státy nyní realizují možnosti nejsilnější pozice, jakou kdy měly v souvislosti s Íránem. Zatím jej prostě zdržujeme. Ale abychom ochránili svobodu doopravdy, je důležité zdržovat všechny nepřátele. V tom spočívá veškerý smysl práce prezidenta Trumpa. Právě proto se tak snaží udělat naši armádu tou nejsilnější, jakou kdy byla”, říká ministr zahraničí USA.

V Rusku je považováno prohlášení Pompea “za nepřípustné” a politikovi je připomínáno, že “podobné kousky vůči naší zemi nikdy neprocházeli, neprojdou ani nyní”.

“Pompeo by si měl připevnit seznam výhrůžek na hruď a chodit s tím po ministerstvu zahraničí USA. Možná, že si tam o něm úsudek udělají. Likvidace ruského vysoce postaveného vojenského činitele, není důležité zda v Rusku nebo za jeho hranicemi, hrozí začátkem konfliktu mezi jadernými mocnostmi. Na to Washington nikdy nepůjde”, říká Igor Korotčenko, šéfredaktor časopisu Národní obrana.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová