Sýrie získala kontrolu nad většinou hranic s Tureckem a Irákem

25.1.2020 Sputnik
Syrské vládní armádě se znovu povedlo získat kontrolu nad většinou hranic s Tureckem a Irákem. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Situace v zemi se zlepšuje, území ovládané teroristy se neustále zmenšuje. (…) A samozřejmě pokračují práce na zdolání zbytků teroristických skupin jak v zóně Idlíbu, tak i na severovýchodě země,“ sdělil před jednáním se zvláštním vyslancem OSN pro Sýrii Geirem Pedersenem.

Dříve mluvčí Pedersena Jennifer Fentonová sdělila Sputniku, že zvláštní vyslanec plánuje v pátek jednat s Lavrovem a s ministrem obrany Sergejem Šojgu. Také dodala, že Pedersen navštíví příští týden Damašek, poté uspořádá briefing pro Radu bezpečnosti OSN.

Již v prosinci zaznělo z Damašku prohlášení, že hodlá obnovit svrchovanost nad všemi územími na severu a na východě země, včetně oblastí, které nyní kontrolují USA. Stálý zástupce Sýrie v OSN Bašár Džáfarí sdělil, že Idlíb je syrské území a syrská vláda hodlá osvobodit celý tento region od teroristů, stejně jako i jiné oblasti země, které jsou nyní v cizí okupaci, tedy území okupovaná Tureckem a USA. Dle jeho slov nemají jinou volbu, než daná území osvobodit.

Ozbrojený konflikt probíhá v Sýrii od roku 2011. Na konci roku 2017 bylo vyhlášeno vítězství nad teroristickou skupinou Islámský stát*, ale ve vybraných oblastech ještě stále probíhají čistky od militantů. Rusko a Turecko se dohodly na zavedení příměří v syrském Idlíbu od půlnoci 12. ledna. Od té doby bylo zaznamenáno více než 400 porušení.

Pramen míru

Ankara 9. října oznámila zahájení operace Pramen míru na severu Sýrie s cílem vytvoření hraničního pásma. USA zavedly sankce proti Ankaře, ale odvolaly je poté, co se viceprezident Mike Pence dohodl s Erdoganem na vytvoření bezpečnostní zóny jižně od syrsko-turecké hranice, kterou bude kontrolovat Ankara.

Prezidenti Ruska a Turecka přijali 22. října během setkání v Soči memorandum o společných akcích k urovnání situace na severovýchodě Sýrie. V souladu s dokumentem vstoupila následující den do oblastí hraničících s 30ti kilometrovou bezpečnostní zónou ruská vojenská policie a syrští pohraničníci.

Dne 6. prosince prohlásil oficiální zástupce tureckého ministerstva zahraničí Hami Aksoy, že Turecko může obnovit vojenskou operaci v Sýrii. Došlo by k tomu v případě, že nebudou plněny dohody s Ruskem a Spojenými státy. Konkrétně se jedná o stažení kurdských jednotek 30 kilometrů od hranice s Tureckem. Později turecký prezident Tayyip Erdogan uvedl, že Spojené státy nesplnily plně své závazky vůči Turecku podle syrských dohod, Ankara není připravena na kompromis.

*Teroristická organizace zakázaná v Rusku