Velká Británie se připravila udeřit Tomahavky na Írán

6. 1. 2019 lenta
Velká Británie je připravena zasadit Íránu úder v případě, že napětí mezi Teheránem a USA na Blízkém Východě, vyvolané smrtí generála Sboru revolučních stráží islámské revoluce Kásima Sulejmáního, vyústí do války. Informuje o tom The Sun s odkazem na zdroj. 


Podle jeho vyjádření Londýn neudeří jako první, ale při eskalaci konfliktu je připraven podpořit amerického spojence zapojením podvodního loďstva – atomových ponorek třídy Astute, vyzbrojených střelami s plochou dráhou letu Tomahawk. Jedna z těchto ponorek je připravena ve vzdálenosti, která je dostačující pro útok na Írán, podotknul zdroj listu.

The Sun rovněž píše, že do Iráku, kde zahynul Sulejmání, byli přesunuti bojovníci elitních speciálních útvarů pro případ nutnosti provedení záchranných operací. Britským vojákům, nacházejícím se v zemi v počtu 400 osob, školících irácké silové struktury, bylo nařízeno zesílit ochranu diplomatů a vlastních sil, oznamuje The Times.

Kromě toho Londýn, jak poznamenává list, předpokládá, že na pozadí možné eskalace konfliktu a výměny hrozeb kontingent, dislokovaný v Iráku, musí obdržet těžší výzbroj. Příslušné návrhy budou předány premiérovi Borisu Johnsonovi po jeho návratu z 12-denní dovolené v Karibiku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová