Welt: Polsko si koupí více tanků než mají dohromady Německo a Francie!

Polští tankisté při zimním cvičení na východě země

Philipp Fritz a -kou-

7.1.2020 DieWeltPrvníZprávy
Polsko se aktivně vyzbrojuje a zbraně kupuje především ze Spojených států, píše německý list Die Welt. Podle německých novin jsou za inklinaci Varšavy k americkým zbraním viněny Berlín a Paříž, které vyjmuli Polsko ze svých společných obranných projektů. Proto se Varšava obrací k jiným partnerům s plány na nákup modernějších tanků, než které mají společně Německo a Francie.

Země EU chtějí lépe vyzbrojit své armády a zvýšit jejich bojovou účinnost, napsal německý deník Die Welt. Německo a Francie však vyloučily Polsko z obranných projektů, navzdory přetrvávající snaze státu se vyzbrojovat – proto se Varšava obrátila na další partnery.

V důsledku toho Polsko uzavřelo dohodu se Spojenými státy americkými na nákup 20 amerických přenosných raketometů a přidruženého vybavení za více než 400 milionů dolarů. Varšava chce kromě toho koupit další, modernější tanky, které nahradí německé tanky. Polsko utrácí miliardy dolarů na vojenské vybavení, především ze Spojených států, a je jednou ze šesti zemí NATO, které utratí za obranu 2% HDP.

Zbraně jsou pro Polsko prioritou a za to ho často oceňuje prezident USA Donald Trump. Podle odborníků je Varšava druhým největším kupcem amerických zbraní po Saúdské Arábii.

Z pohledu autora článku za to mohou Paříž a Berlín – na rozdíl od Spojených států jsou polští evropští partneři v otázkách obrany izolováni. Německo a Francie v této oblasti spolupracují, ale nedovolují Polsku spolupracovat, i když by se Varšava ráda podílela na vývoji nových tanků.

Kromě toho Polsko pociťuje hrozbu z Ruska, a proto aktivně nakupuje zbraně. Varšava tedy kupuje 32 amerických vojenských letadel F-35 v hodnotě 6,5 miliardy dolarů. Spojené státy jsou připraveny poskytnout Polsku potřebné vybavení, zatímco německo-francouzská alternativa bude k dispozici nejdříve ve 30. letech 21. století.

Podobná pozice Berlína a Paříže má dalekosáhlé důsledky pro společnou evropskou obrannou politiku, a tedy i pro evropskou bezpečnost, varovaly německé noviny. Polsko hraje významnou vojenskou roli, zajišťuje bezpečnost tzv. východního křídla NATO. Pokud Varšava nyní uzavře dvoustranné smlouvy se Spojenými státy, bude to ještě komplikovat integraci mezi evropskými armádami.

Odborníci hovoří o nebezpečí odcizení Polska jako nejdůležitějšího partnera v oblasti bezpečnostní politiky, pokud evropské země nedodají Varšavě žádné návrhy. Polsko se v nich chce vidět nejen jako potenciální nákupčí vojenské techniky, ale také jako partner. Proto se také zajímá o vývoj evropského tanku. Ale Berlín má již smutné zkušenosti s významnými evropskými projekty, které ukázaly, že čím více zemí se na nich podílí, tím častěji dochází ke zpoždění a tím vyšší jsou náklady.

    Z tohoto hlediska zůstává otázka přiměřenosti zapojení Polska do takových projektů z hlediska průmyslové politiky otevřená. Na druhé straně by se mělo uvažovat o tom, jaké strategické důsledky může mít vyloučení Varšavy z těchto projektů. Ale příliš málo politiků v Německu, bohužel pro Polsko, je znepokojeno touto otázkou, tvrdí list.

    Jestli se Berlín nepostará o úspěšnější integraci Varšavy do evropských obranných projektů, zatlačí Polsko do rukou Donalda Trumpa. Přesně to se nyní děje a nejen USA, ale také Jižní Korea jsou připraveny jednat jako partner Polska. Ta je připravena nabídnout Polsku verzi svého modelu K2 šitý na míru jeho potřebám a dokonce provést technologický transfer, který chce Varšava. Jednání o tomto tématu jsou v počáteční fázi, ale už mluvíme o 800 strojích. Po takové solidní dohodě bude mít Polsko modernější obrněná vozidla, více než Německo a Francie dohromady, zdůraznil Die Welt.

    (kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)