„Sluníčkáři obsadili knižní distribuci KOSMAS a brněnské nakladatelství Extra Publishing“ říká v rozhovoru pro Novou republiku bývalý politický vězeň Pavel Křivka

12.2.2020
Redakce NR: Těsně před Tvým loňským odjezdem do Číny jsi vydal knihu „Válečné lži. Agrese NATO proti Jugoslávii“ od Jürgena Elsässera, ale ke čtenářům si kniha hledá cestu jen těžko. Co se stalo?
PK: Knižní distribuce Kosmas, u níž mám v prodeji velmi podobný titul o válce v Bosně, knihu odmítla. Pan ředitel Vejrosta mi řekl, že nemůže knihu do distribuce vzít, protože „se neztotožňuje s jejím obsahem“. Přitom obsah knihy v onom okamžiku ještě nemohl znát. Překvapilo mi mě, že místo obchodu se distributor zaměřuje na ideologii. Podobně se ale chovají i někteří vydavatele časopisů, např. vydavatel revue „Válka“, brněnské nakladatelství Extra Publishing. To mi vrátilo peníze za již objednaný a zaplacený inzerát, který měl Elsässerovu knihu propagovat.

Redakce NR: O čem kniha „Válečné lži“ pojednává a co je podle Tebe příčinou těchto cenzorských reakcí?

PK: Autor Jürgen Elsässer v knize podrobně analyzuje soustavu lží, kterými členské země paktu NATO dodnes zdůvodňují bombardování Jugoslávie v roce 1999. Kniha jasně ukazuje rozhodující roli Německa při rozpoutání této agresivní války. Chtěl jsem, aby si i český čtenář mohl tento – podle mého soudu vynikající – Elsässerův text přečíst. Proto jsem knihu přeložil z němčiny, opatřil předmluvou a vydal. Myslím, že když sluníčkáři, kteří obsadili distribuci Kosmas a brněnské nakladatelství Extra Publishing, viděli zkratku „NATO“ ve spojení se slovem „lži“ a „agrese“, propadli panice a cenzorsky zasáhli. NATO je pro ně něco jako prorok Mohamed pro muslimy. Přitom se ale jedná o mezinárodní teroristickou organizaci, jak je v knize zcela přesvědčivě doloženo a vysvětleno.
Redakce NR: Není to trochu vypjaté hodnocení role NATO? Vždyť naše oficiální místa tvrdí, že členství v Organizaci severoatlantické smlouvy je zárukou bezpečnosti České republiky.
PK: Pokud je tou zárukou bezpečnosti pouhé „považování“, pak si nejsem jist, zda takováto záruka stojí za ty obrovské peníze, jež český stát na členství v této mezinárodní teroristické organizaci vydává. V článku 5 příslušné zakládající smlouvy se praví, že strany smlouvy budou napadení kterékoli z nich považovatza napadení sebe sama a přijmou opatření, jež budou považovat za vhodná, včetně použití vojenské síly. A pokud jde o ten terorismus, tak v průběhu agrese proti Jugoslávii letouny NATO mj. „vysmahly“ přesně naváděnými zbraněmi dva albánské uprchlické konvoje. Počet mrtvých se uvádí číslem 156, ale díky úplnému spálení některých těl není toto číslo jisté. Z odposlechu radioprovozu jasně vyplynulo, že šlo o úmyslné útoky na civilisty, takže jde o válečné zločiny resp. teroristické útoky. Později se ukázalo, že se k nim NATO uchýlilo proto, že tyto konvoje šly „nesprávným“ směrem, albánští uprchlíci se začínali vracet domů.
Redakce NR: Podařilo se nějak kompenzovat škody napáchané cenzory? Je kniha v knihkupectvích vůbec k dostání?
Distribuce se naštěstí ujali jiní méně ideologičtí distributoři, např. nakladatelství Naše vojsko. Kniha by měla být na knižním trhu běžně dostupná.
Redakce NR: Pracuješ nyní jako učitel českého jazyka v Číně, ale tam řádí virová epidemie a jsou zrušeny letecké linky. Co na nynější situaci říkáš?
K posouzení nemám dost informací. Rušení linek mi ale připadá jako předpo..anost. Na jaře epidemie se stoupajícími teplotami vzduchu opadne, o tom jsem přesvědčen. Některé školy zřejmě odloží začátek jarního semestru. Pokud na naší univerzitě v Xianu počátek výuky neodloží, bude stejně problém se tam dostat.
Epidemie má ale i pozitivní dopad. Díky ní se český divák, posluchač a čtenář novin hlavního proudu konečně dozvídá, že v Číně pracují a studují stovky až tisíce Čechů, že to je země skoro jako každá jiná a ne žádný obrovský gulag, jak Čínu líčí někteří sluníčkáři. Zvedla se vlna solidarity s postiženými. Např. Češi a Slováci v Shanghaji vybrali mezi sebou během 48 hodin 160 tisíc korun na pomoc nejvíce zasažené provincii. Číňané žijící v České republice vybrali přes půl milionů korun na stejný účel. Město Třebíč podniklo ohromnou akci na pomoc svému partnerskému městu v postižené provincii Hubei. Pár „drobáků“ nakonec přihodila i vláda ČR. To všechno mě naplňuje nadějí, že se česko-čínské vztahy nepodaří úplně zničit, jak by asi někteří naši „sinožrouti“ chtěli nebo jak si asi přejí majitelé jedné restaurace na Vinohradech, kde visí cedule s oznámením, že „z důvodu ochrany veřejného zdraví čínské zákazníky neobsluhují“.


Pavel Křivka (*1960), tlumočník a překladatel, nakladatel, botanický zahradník. V letech 1985-1987 vězněn za „podvracení republiky“. V roce 2006 neúspěšně kandidoval do PSP za stranu Zelených. V současnosti pracuje jako lektor českého jazyka na Xian University of International Studies v provincii Shaanxi v ČLR.

Chcete-li si objednat knihu “Válečné lži”, redakce vám ji už nemůže zaslat poštou na dobírku, protože pár desítek výtisků, které redakce měla, je rozebráno. Další objednávky laskavě směrujte na stránky www.amabilis.cz, kde můžete objednat knihy z dotisku v sekci Novinky.