Čeští emigranti, kteří utíkali do Švédska před komunisty, utíkají zpět

Jaroslav Foldyna na shromáždění Kosovo je Srbsko

5. 3. 2020 Poslanecká sněmovna a PrvniZpravy 
„Švédsko – to je ta země, kde se bojí lidi chodit na ulici, kde migranti z České republiky, kteří emigrovali do Švédska v roce 1970 a utekli před komunisty, utíkají teď zpátky do České republiky, protože tam nechtějí žít.” upozornil ve Sněmovně Jaroslav Foldyna.

Jak říkám …

„Poslouchám tu debatu a souhlasím s tím, abychom deklaratorně něco udělali. Ale fakticky. Víte, kdyby naši předkové takto postupovali v roce 1683 u Vídně, tak začínáme dnešní jednání modlitbou k Alláhovi. Kdyby se prostě takto deklaratorně postavili tomu, co se tady dělo před těmi 350, 380 lety, tak prostě se tu nebavíme takto. My tu pořád o něčem mluvíme. Paní Johansson, když tady byla, učitelka ze Švédska, která byla třikrát ve švédské vládě. Švédsko – to je ta země, kde se bojí lidi chodit na ulici, kde migranti z České republiky, kteří emigrovali do Švédska v roce 1970 a utekli před komunisty, utíkají teď zpátky do České republiky, protože tam nechtějí žít. Ta paní nám říká, že musíme přijmout solidaritu. Já přijímám solidaritu se všemi, co chodí do práce v Düsseldorfu, co chodí ve Švédsku do práce, s dělníky, zaměstnanci. Ale nevím, o jaké solidaritě mám mluvit s lidmi, kteří sem nepřicházejí z důvodu válečných konfliktů, ale z ekonomických důvodů, což je velké procento těch takzvaných uprchlíků, kteří tam dneska stojí. Je jich čtyři miliony, vzkazuje nám pan Erdogan. A domníváte se, že čtyři miliony lidí nepustí ti naši policisté? Co tam mají dělat ti kluci? Stát a počkat, až je tam zašlapou do země? Nebo pošleme jim milion euro v drobných, aby je po nich házeli? Nebo fakt si myslíte, že oni potřebují milion eur? Myslíte si, že potřebuje Řecko armádu? Řecko má jednu z největších armád v Evropě. Oni potřebují rozhodný postoj České republiky, že hranice země… o nich se nediskutuje, o nich se střílí. Víte, kdo to řekl? Tomáš Garrigue Masaryk. To je podstatné. Děkuju.,” prohlásil ve Sněmovně ve středu 4. března 2020 poslanec Jaroslav Foldyna.

Švédsko: Téměř čtvrtina žen se bojí v noci opustit své domovy

„Pane ministře, já svoji poznámku nikterak nesměřuji vůči vám, jenom vám chci jednu věc sdělit. Když tu mluvíme o těch milionech. Ty miliony peněz, které se dávají, to nejsou nic jiného než peníze, které odevzdává český daňový poplatník. To znamená lidé ze zákona jsou nuceni odevzdat peníze. A já vás chci tady z tohoto místa upozornit, že ve Šluknovském výběžku žije 55 tisíc obyvatel, kteří dneska nemají nemocnici a vy posíláte jejich peníze do nějakého Maroka, do nějakých vznešených cílů, které nemají vůbec žádný efekt. A vás tady všechny žádám, abyste poslali 68 milionů na krajský úřad do Ústí nad Labem, aby koupil v Rumburku nemocnici a ty peníze použili pro ty lidi, kteří je dali. Tady to nemá žádný smysl, vyhazujeme je z okna, vždyť to všichni vidíte,” řekl v dalším vystoupení poslanec Jaroslav Foldyna.

Nutno dodat, že na Foldynova obě vystoupení reágovali další poslanci, kteří poslance Jaroslava Foldynu kritizovali za jeho řečnění.