Ivan Přikryl, Manhattan, New York

Ivan Přikryl
25. 3. 2020   VašeVěc

Když nějakou dobu žijete v New Yorku, sledujete prioritně co se děje doma, vždyť tam žijí děti, příbuzní a známí, ale také situaci zde. A samozřejmě se neubráníte porovnání.
Nejdříve malou statistiku ze stránek jednoho zdejšího studenta s názvem „nCoV2019.live“. Myslím, že si ji můžete do mobilu instalovat i v České republice.

Ke dni 23. 3. 14,45 hodin zdejšího času bylo na zemi 363 740 osob nakažených tímto virem, zemřelo 16 093 osob, 10.718 osob je v nemocničním ošetření, a 99 792 lidí se z nemoci vyléčilo. Tato aplikace monitoruje nemocné v 173 zemích, kde se nemoc vyskytla z celkového počtu 195 zemí.

Opisovat tabulku nehodlám. Pouze dvě země uvedu:

USA na 41 976 nakažených, zemřelo 505 lidí, z toho ve státě New York je 20 875 nakažených (nárůst za den 28%) a 157 lidí zde zemřelo.

V České republice tato aplikace uvádí 1 236 nakažených (nárůst o 10,4%) a 1 občan zemřel.

Chování a reakce obyvatel je odlišná. Z médií a zpráv z domova dovozuji, že naši občané berou riziko onemocnění velice vážně. Jistě není vše bez problému s dodržováním nařízených opatření, ale převážně se dodržují.

Tady, myslím na Manhattanu (což mohu posoudit osobně), ve městě i ve státu NY (z tisku) se zdá, že mnoho obyvatel (zatím) riziko nechce vidět. Možná jen zdánlivě, protože již několik dní či týdnů jsou zejména levnější obchody, například řada Trader joe´s v obležení, před obchodem jsou fronty, ovšem více méně proto, že personál reguluje počet kupujících uvnitř, pokud nejdete i do jiných obchodů po ránu, tak jsou prázdné regály s trvanlivými potravinami, toaletním papírem, jinde nejsou kromě rána roušky, respirátory, desinfekce, ale personál Vám dá vizitku a můžete si zavolat, zboží dostávají pravidelně.

Ovšem jen zřídka vidíte někoho s rouškou či zakrytými ústy a nosem. O víkendu jsme šli do Central parku, kde běhají stovky ba tisíce lidí, jezdí na kole, hrají si děti, a my s rouškami na obličeji jsme byli dost raritou, tu a tam se na nás rozštěkal pes a děti se na Vás dívají s překvapením.

Je ovšem pravdou, že tradiční místa jako je Times Square, prostory před Metropolitním muzeem a jinými, turisty hojně navštěvovanými atrakcemi jsou prázdné, turisté nejsou, hranice jsou uzavřené.

Jiné jsou i reakce a způsob vyjadřování politiků. No, jiné? Posuďte sami…

Komentovat naši politickou scénu nehodlám. Snad jen, že je trochu živelně překotná, nezbavíte se pocitu i v těchto chvílích jsme svědky značného zájmu o politický marketing, ale od počátečních laických vodopádů slov se většina politiků dostala do módu, kdy začala naslouchat profesionálům, zajistila potřené dodávky a trvá na razantním prosazování veřejného zájmu ubránit obyvatelstvo před rizikem vážného ohrožení.

Tady to bylo složitější.

Místní politici, například mayor New Yorku Di Blasio či guvernér státu New York Andrew Cuomo pravidelně a rozsáhle informují o vývoji situace již několik dní, přednáší rozsáhlé komentáře, apelují na občany, aby dodržovali vše, co důvěrně známe z ČR od zbytečného vycházení, uzavření restaurací a obchodů mimo potraviny a lékárny. Do včerejška nešetřili kritikou vůči Bílému domu, prezidentu Trumpovi a vládě. Jednak proto, že některá potřebná nařízení nemají v kompetenci státy nýbrž federální orgány, a jednak jim byla dosud odpírána pomoc.

Prezident Trump trvá na tom, aby byl COVID-19 nazýván „čínským virem“, přestože lékaři varují, jak by to mohlo podpořit strach a útoky proti celé skupině lidí. Už se podle lékařů vyskytly případy, když například malého asiata nazvali ostatní děti „čínským virem“. O tom píší „The New York Times“. Prostě někdy by si měli politici více uvědomovat důsledky svých vyjádření. Já jsem se s ničím podobným zde nesetkal.

Možnost těchto útoků mají prý asi dva tucty asijských Američanů, s nimiž The New York Times hovořili, „se bojí nakupovat s potravinami, cestovat sami metrem nebo autobusem a nechat své děti jít ven.“ Dokonce i dr. Edward Chew, vedoucí pohotovostního oddělení velké nemocnice na Manhattanu, říká, že si všiml lidí, kteří si zakrývají nos a ústa, když prochází tito lidé kolem.

No měli by si zakrývat nos a ústa trvale. V tomto ohledu je role starosty i guvernéra uklidňující, důrazná, odborná a podrobná. Těm bych dal absolutorium.

Ostatně i přístup pana prezidenta se mění. Logicky se obává ekonomického propadu, který opatření proti ohnisku COVID-19, která již byla přijata, přinesla. Obává se, že lékaři dostali právo stanovit politiku, která poškozuje ekonomiku.

Ale proti jejich návrhům fakticky nebojuje jinak, než verbálně. Doufá, jak dnes řekl, že opatření o omezení výroby, prodeje a podobně budou jen krátkodobá. Současně vláda nově prosazuje razantní pomoc, aby se lidé co nejdříve vrátili do práce. Ovšem to určité prodlení tady (stejně jako jinde) nesporně bylo.

Odborníci proto varují, že s touto strategií je velký problém. Kdyby byli Američané magicky zmrazeni na místě po dobu 15 dnů a lékaři by mohli testovat na nákazu všechny, určitě by nebezpečí pominulo. Ti kteří by byli nakaženi, by šli do izolace a léčby, bylo by hned jasno. Ale ono to tak snadné není.

Proto dnes (23. 3.) guvernér Cuomo nařídil, aby do 24 hodin byl vysloven zákaz většího sdružování lidí, respektovala se distance mezi lidmi, prostě aby se omezilo přenosu koronaviru. Kritizoval uplynulý bezstarostný víkend, kdy lidé ve velkých skupinách sportovali, hráli hry a podobně. „Je to necitlivé, arogantní vůči ostatním lidem a musí to skončit“, řekl. Doporučuje uzavřít ve městě některé boční ulice, aby chodci mohli volněji a ve větší vzdálenosti od sebe procházet.

Také prezident Trump veřejně prohlásil, že budou v New Yorku zřízeny zdravotnické stanice s 1000 lůžky, doplní se zásoby respirátorů N95, chirurgické masky, štíty, pláště, rukavice atd. To vše má do města dorazit do 48 hodin. Uvedl i čísla, jde o desetitisíce, ba statisíce položek. Aktivoval dvě nemocniční lodě, jedna z nich bude právě na západním pobřeží. Mluví o čtyřech pohotovostních nemocnicích plně vybavených na boj s koronavirem, aktivoval národní gardu.

Tak jak se zdá, snad se i lidé probudí z jisté bezstarostnosti, kterou jsme v posledních dnech na ulicích viděli. Stejně jako u nás doma. Včetně politiků. Malé politické šarvátky, ale jakmile si politici uvědomí, že jde o nesmírně vážné věci, půtky pominou a táhnou za jeden provaz. Zaplať Bůh a doufejme, že včas.