Putin rozpoutává vůči USA strategické peklo

Tom Luongo
28. 3. 2020  SCFZvědavec
Jsem vášnivým hráčem deskových her. Nemám moc rád klasické hry, jako jsou šachy nebo go, ale dávám přednost těm modernějším. Avšak i přesto jako člověk, který oceňuje křehkou rovnováhu mezi strategií a taktikou, musím říci, že jsem ohromen, jaký má ruský prezident Vladimir Putin smysl pro načasování.

Protože pokud by existoval moment, kdy by mohl Putin a Rusko uštědřit Americe ránu a způsobit maximální bolest prostřednictvím Achillovy paty, finančních trhů a neuhasitelné touhy po dluhu, tak by to bylo právě tento měsíc, kdy koronavirus dosáhl amerických břehů.

Jak jsem již řekl, jsem velký hráč a zvláště miluji takové hry, kde je jemná rovnováha mezi silou hráče, kterou je třeba udržovat, když není na řadě. Útoky se musí překazit, aby hráč nepostupoval tak rychle, ale zase ne natolik, aby bylo možné se bránit při dalším tahu hráče.

To vše slouží k udržení hry, avšak až do doby, než zjistíte, kdy je ten pravý moment pro zasazení úderu a dosažení vítězství. Sleduji hrát Putina tuto hru už osm let, a pevně věřím, že dnes nikdo nemá takovou pozici moci, kdo by ji svíral pevněji, než on.

Skutečně věřím, že tento krok zlomí OPEC+, a poté sledujte, jak Mohamed bin Salmán zlomí OPEC, což bude Putinův velký zpětný tah ve stylu juda. A tímto tahem ani ne za týden zcela uzavře americký finanční systém.

V pátek 6. března Rusko informovalo OPEC, že nepodpoří další omezení těžby ropy. Ve středu 11. března Federální rezervní systém (Fed) již zdvojnásobil denní intervence na trhu s repo operacemi, aby udržel vysokou likviditu bank.

12. března v poledne Federální rezervní systém oznámil 1,5 bilionu dolarů v nových repo prostředcích, včetně tříměsíčních repo smluv. Během obchodování v tom dni byl v jednom momentě celý americký trh dluhopisů bez nabídek. Nebyl tam nikdo, kdo by učinil nabídku za nejlikvidnější a nejvyhledávanější finanční aktiva na světě.

Proč? Protože ceny byly tak vysoké, že je nikdo nechtěl.

Nejen, že došlo k masivní expanzi intervencí na trhu s repo operacemi ze strany Fedu, ale měly i delší trvání. To je jasné znamení, že tento problém je téměř nekonečný. Repo operace, které jsou v této souvislosti delší než tři dny, jsou vzácností.

To, že Fed musí do tříměsíčních repo operací přidat 1 bilion dolarů, jasně poukazuje na to, že nahlížejí na konec čtvrtletí jako na další problém, který bude dále pokračovat.

Stručně řečeno, znamená to, že světové finanční trhy se zcela „zasekly“.

A je to ještě horší… Nezafungovalo to.

Akcie nadále klesaly, zlato a další bezpečná aktiva byly tvrdě zasaženy změnou odlivu kapitálu z USA. V první části těchto nepříznivých důsledků, které nastaly po Putinově rozhodnutí, byl dolar zničen, neboť evropští a japonští investoři, kteří dříve hromadili bezpečné americké akcie, opustili své pozice a přenesli svůj kapitál domů.

Trvalo několik dní, než Christine Lagardeová předvedla na zasedání Evropské centrální banky opatrnou rétoriku a všem sdělila, že nemá žádné jiné řešení, než rozšířit nákup aktiv a pokračovat v tom, co v minulosti selhalo.

To odstartovalo další fázi krize, kdy dolar začíná posilovat. A v této fázi jsme právě teď.

Putin chápe, že svět, topící se v dluzích, je svět, který nedokáže odolat měně, jež je zapotřebí ke splácení dluhu, který prudce narůstá.

To klade další nátlak na jeho geopolitické soupeře a nutí je, aby se zaměřili spíše na domácí zájmy, než na ty zámořské.

Putin už celé roky naléhá, aby Západ zastavil šílenou agresivitu na Středním východě a v Asii. Výmluvně argumentoval na půdě OSN i v rozhovorech, že unipolární moment je pryč, a že USA si mohou udržovat svůj status světové supervelmoci pouze po tak dlouhou dobu. Nakonec dluh podkope jejich sílu a ve správný okamžik se ukáže, že jsou mnohem slabší, než jak se ukazovaly.

To však nejde dohromady s prezidentem Trumpem, který věří ve výjimečnost Ameriky. Bude bojovat za svou verzi „America First“ až do použití poslední zbraně, kterou bude mít k dispozici. Problém s tímto postojem „nikdy neustoupit“ spočívá v tom, že je Trump velmi předvídatelný.

To, že Trump uvalil sankce vůči Evropě, jen aby zastavil výstavbu plynovodu Severní proud 2, bylo hloupé a krátkozraké. Způsobilo to pouze to, že Rusko bude ve své reakci neúprosné a projekt se zpozdí o několik měsíců.

V tomto případě bylo snadné Trumpovi čelit. Podepsat dohodu s Ukrajinou, zoufale toužící po penězích, a přesměrovat kladení potrubí zpět do Baltského moře, aby se plynovod dokončil.

Vzhledem k tomu, že ceny zemního plynu v Evropě slábnou kvůli nadměrným zásobám a mírné zimě, tak to nakonec nebude tak velká ztráta času a peněz. Bude lepší celosvětově snížit cenu ropy výrazně pod výrobní náklady v USA, čímž se zajistí, že Trumpův předražený zkapalněný zemní plyn (LNG) se neobjeví na evropském trhu, neboť mýtus o energetické soběstačnosti USA zmizí v obláčku kouře finančních derivátů.

Nyní bude Trump čelit zhroucení trhu, což se bude dalece vymykat jeho schopnostem přijít tomu na kloub nebo nějak reagovat. Zatímco Rusko je v jedinečné pozici, aby snížilo ceny pro tolik lidí, zatímco díky úsporám přečká bez úhony šok, jaký to bude mít pro globální systém.

Protože peníze tečou tam, kde je nejlepší návratnost, vysoké ceny ropy a zemního plynu zadusí rozvoj ostatních odvětví. Nejen, že snížení cen ropy zredukuje všechny zveličované americké finanční zbraně, ale také omezí sílu ropného průmyslu na domácím trhu. To Putinovi umožní pokračovat v přepracování ruské ekonomiky, společně s obory, na něž je méně zacíleno. Levná ropa a plyn znamenají nižší návratnost investic do energetických projektů, což zase otevírá dostupný kapitál pro další oblasti ekonomiky.

Putin právě řekl celému světu, že nelpí na ruských zdrojích ropy a zemního plynu jako nějaká dojná kráva, ale spíše jde o důležitou součást jiné ekonomické strategie pro rozvoj Ruska.

Je to, jako když se díváte na někoho, kdo hraje první polovinu hry a používá jednu strategii, poté učiní kritickou změnu a rozehraje jinou strategii napůl a využije neopatrnosti svých protihráčů.

Zřídkakdy to funguje, ale pokud ano, výsledky mohou být velkolepé. Hra, pozice, kombinace, Putin.

Putin Unleashes Strategic Hell on the U.S. vyšel 15. března 2020 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 361 Kč Zvědavec.