Řecký farmář aplikoval na migranty postřik na škůdce

9. 3. 2020
Ivan David
Řecký web Molwnlave.com zveřejnil video, na němž řeckých farmář aplikuje na migranty ničící pohraniční zátaras hranici s Tureckem postřik na škůdce. Je to názorná ukázka, že řecká policie a armáda odrážející na hranici migrační invazi organizovanou tureckou vládou má skutečně masovou podporu řecké veřejnosti. 

Video bylo v poledne 10. 3. 2020 na Youtube zablokováno, prý šířilo nenávist. 

Vojákům a policistům přišli na pomoc i zemědělci, kteří i s traktory posílili hlídky na hranicích. V noci silnými reflektory osvětlují hranici, aby žádný migrant nemohl nepozorovaně proniknout přes plot. Podle řecké Asociace zemědělců a chovatelů skotu, což je jejich obdoba agrární komory, se do akce na pomoc pohraničníkům přihlásili všichni členové.
Musím Řekům vyslovit velké uznání, že během týdne dokázali slušně opevnit hranici. První den, kdy turecký prezident Recep Erdogan oznámil, že otevírá migrantům hranice na cestu do EU, byly na hranici s Tureckem jen na rychlo sestavené improvizované zátarasy. Na videu můžete vidět, že dnes je tam slušný dvouřadý vyztužený plot, který je nahoře vybaven kotouči žiletkového drátu. I pod palbou kamení od migrantů a granátů slzného plynu od tureckých vojáků řečtí armádní ženisté i s pomocí zemědělců a dalších dobrovolníků z řad civilistů odvedli velmi slušnou práci.