Wałęsa: Přítomnost amerických vojáků v Polsku je nesmyslná!

Lech Wałęsa, bývalý polský prezident
a před tím vůdce legendární Solidarnoszczi
-kou-
20. 3. 2020 RIA.ru a PrvníZprávy
Přítomnost amerických jednotek v Polsku je z vojenského hlediska zbytečná, prohlásil bývalý prezident Lech Wałęsa. A nejen těmito slovy mnohé, zejména militantní rusofoby, zaskočil.
„Dobře víte, že dnes můžeme jedenáctkrát úplně zničit život na Zemi zbraněmi, které už máme. A hádat se o dvanácté? Dvanáctá už nebude. Z vojenského hlediska je to absurdní,” řekl Wałęsa v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti.
Podle něj je rozmístění amerických vojsk v Polsku „nerentabilní a nepřiměřené“, musí být takové rozhodnutí zrušeno.
Bývalý hrdina protikomunistického odboje je přesvědčen, že jedinou výhodou přítomnosti amerických vojáků v jejich zemi je to, že utratí nějaké peníze v Polsku. „Jestli jsou tady Američané, utratí pár dolarů, a my na tom vyděláme. Z tohoto pohledu – ok, ale z vojenského hlediska – to nedává smysl,” řekl.
Wałęsa je přesvědčen, že v případě potřeby bude Polsko schopno přesvědčit USA, aby odvedly své jednotky ze země. „Samozřejmě, že to uděláme. Je to nevyhnutelné. Budeme moci vypudit. Poláci je budou moci vypudit,” prohlásil.
Na začátku léta 2019 bylo dohodnuto, že Spojené státy rozmístí na polském území průzkumnou letku dronů MQ-9. Strany se také dohodly, že Spojené státy zvýší počet svých vojáků o tisíc lidí ze současných 4,5 tisíc lidí. Polsko se zase zavazuje na vlastní náklady připravit veškerou nezbytnou infrastrukturu pro umístění tak velkého počtu amerických vojáků a vybavení.
Bývalý prezident Polska se rovněž vyslovil pro zlepšení vztahů mezi Polskem a Ruskem a k vyřešení historických sporů.
Podle něj Polsko a Rusko umožňují ostatním vydělávat na špatných vztazích, je třeba je zlepšit, řekl v rozhovoru pro RIA Novosti.
„Je prostě nutné, aby naše vztahy byly nakonec dobré. Vždycky říkám: pokud dva bojují, těží z toho ten třetí. A v našich současných vztazích ztrácíme oba – Rusko i Polsko. A dáváme vydělat tomu ten mu,” řekl Wałęsa.
„Je to vždy blíže z Gdaňska a z Varšavy k Moskvě, než k Washingtonu. Takže jsme odsouzeni být u sebe, tak rozhodl Bůh,” dodal a zdůraznil, že takové sousedství by mělo být „příjemné” a nemělo by vytvářet „bez přestávky” problémy.
Bývalý polský prezident Lech Wałęsa zároveň označil polské požadavky na válečné reparace od Ruska (vznáší je zástupci vládnoucí strany “Právo a spravedlnost”) za absurdní.