“Kmen X”: vyjasnilo se, kdo a jak zachrání svět před epidemií

Viktor Marachovský
2. 4. 2020 ria.ru
Jak sdělil o víkendu americký tisk s odkazem na hlavu Centra globální součinnosti ministerstva zahraničí USA Leu Gabriellovou, na pozadí světové pandemie se stalo něco děsného. Tři toxické stroje dezinformace, tři impéria lži – čínská, ruská a íránská státní propaganda – sjednotila své snahy. A nyní propracovávají “některá témata” sladěně tak, že šíří fejky a lži ohledně koronaviru vůbec a v USA a na Západě konkrétně.


Paní Gabriellová prohlásila: “Vidíme, jak (informační) platformy Ruska a Kremlu vhazují lživá témata, podchycují je další státní aktéři, včetně Pekingu, a potom je Rusko znovu retweetne tak, jako by od začátku vycházela od nich”. Tutéž kombinaci z přihrávkou rozehrávají na informačním poli i Peking s Íránem.

Co se týče Číny, ta se podle vyjádření Gabriellové zvláště cynicky pokouší být dobrá a prosazuje následující teze: “Čína s úspěchem potlačila koronavirus”, “Čína nabádá k mezinárodní spolupráci”, “WHO chválí Čínu”, “Čína je hospodářsky stabilní”, a kritizuje USA.

…Zdálo by se, že je všechno logické. Nyní nastala těžká doba pro americké velikášství. Podle počtu onemocněných USA (údaje jsou z nedělního rána, takže dnes je všechno určitě horší) předstihují Čínu už o 50%, a Rusko stonásobně. Podle počtu obětí je ČLR se svými 3,3 tisíci zemřelých hodně za Itálií (víc než deset tisíc) a Španělskem (šest tisíc), a USA a Francie (2,3 tisíce) ofenzivně Číňany dohánějí a brzy je, určitě, předběhnou.

Kromě toho jsou čínské medicínské masky a specialisté v Evropě, ruští vojenští lékaři se svou lékařskou technikou jsou v Evropě, a Evropané a Američané se rozutekli, zabarikádovali se a posílají si navzájem prostřednictvím video spojení jiskřičky podpory.

Na tomto pozadí lídr svobodného světa a blok NATO, jehož jednota se dožila první skutečné společné mimořádné události, varianty nemají. Nezbývá jim nic jiného, než od rána do večera mluvit o tom, jak moc úkladů nepřátelské propagandy je kolem nich.

Proto Gabriellová odhaluje euroasijské informační spiknutí, bdělí pobaltští žurnalisté oplakávají fakt, že “běda, větší část Italů uvěří kremelské propagandě” a že “Itálie začne požadovat odvolání sankcí”. A média různých zemí s různými parafami publikují stejné texty o tom, že v Evropě pod krytím pomoci “provádějí Rusové zvláštní operaci”. Která část této paranoie je hrazena Centrem globální součinnosti ministerstva zahraničí USA, to není známo. Je však známo, že peníze Centrum vyčleňuje. Takže je všechno v pořádku.

Ale jsou dvě nuance.

Za prvé, Lea Gabriellová (bývalá novinářka Foxu) byla jmenovaná do této státní funkce před necelými dvěma měsíci. A dříve než se pustila do práce, zřetelně v rozhovoru označila, které státy bude “likvidovat” za protiamerickou propagandu: Rusko, Čínu, Írán.

To znamená, že ještě před tím, než získala přístup k tajným státním informacím, ještě před tím, než ve světě vůbec začala nynější pandemie, kontra propagandistka už věděla, kdo bude všemu na vině.

(Mimochodem, na tomto místě se tuzemští milovníci vzpomínek na stalinskou paranoiu a na absurdní obviňování z “anglo-francouzsko-japonské špionáže” mohou začít hořce smát. Protože máme před sebou “rusko-čínsko-íránskou špionážní službu”, všechno je to oficiální a říká to šéfka útvaru amerického ministerstva zahraničí. A nemáme ani rok 1937 a ani 1949, ale rok 2020).

A za druhé, je to zároveň to hlavní. V ruských médiích nyní koluje naděje, že nyní, tváří v tvář všeobecné hrozbě, je všem zřejmé, kdo je zde civilizovaný, a kdo divoch v palmové sukni. Ale co když, až všichni sundají roušky, se vnímání Ruska a Číny a jejich úloha ve světě změní. A obyvatele západních zemí se už nepodaří klamat.

Ano, taková varianta je docela reálná. Nicméně to chápeme nejen my, ale také naši globální oponenti. Proto není žádných pochyb o tom, že se už připravují odvetná opatření proti realitě. A peníze (mezi těmi doslova biliony dolarů, jež se nyní tisknou na obnovení velikášství Ameriky) na boj proti ní se určitě najdou.

Můžeme dokonce učinit předpoklad, jak by to mohlo být.

Za prvé, vzniknou “témata-spojlery”, na jejichž šíření v médiích od Aljašky po Ohňovou zemi a od Panamského kanálu po Malajský průliv bude vynaloženo hodně sladěného úsilí a prostředků. Je možné, že někdy v květnu nenadále celý civilizovaný svět, jenž se sotva vzpamatuje z úleku, zachvátí dva prvotřídní náměty (s onlajny, diskusí a analytikou), v nichž Rusko a Čína budou zmiňovány dvěstěkrát denně v krajně negativním kontextu. Možná, že zase někoho otrávíme. Nemám ponětí koho.

Za druhé, téma “nezápadních” zemí, které se s epidemií vypořádají lépe a efektivněji než západní, bude pokud možno potlačeno masivním proudem historek o hrdinství západních lékařů a dobrovolníků (amerických, francouzských, německých, italských a britských).

Západní elity mají v rukou hodně dávno informační velín před realitou. Možná nyní již není s to hypnotizovat celou planetu, jako tomu bylo zhruba před dvaceti pěti lety. Ale přinejmenším je ještě schopen upravovat realitu pro vlastní obyvatele a původní obyvatele svých satelitních zemí. A proto vlastníci informačního velínu mnohdy dost jednoduše obcházejí nepohodlná fakta.

Je to jako závody při dobývání kosmu. Jelikož ani družici ani Gagarina nebylo možné vyvrátit, informační velín před realitou soustředil veškeré závody při dobývání kosmu na pilotovanou misi na Měsíc. První družice nebyla, první člověk v kosmu nebyl, protože jim nevěnovali zvláštní pozornost auditoria. Bylo pouze přistání na Měsíci.

Ještě dříve se Evropu, kterou celou v letech 1941-1945 prošli vojáci různých armád, podařilo vážně přesvědčit, že se nekonalo dobytí Berlína, ale bylo pouze vylodění v Normandii. Jelikož dobytí Berlína se vzpomínalo stokrát méně než slavný výsadek.

No a za třetí – maximálně za rok nevyhnutelně uvidíme nádherný dynamický thriller, v němž zestárlý, ale stále ještě sexy Bred Pitt (profesor) v dvojici s mladou zpěvačkou Dua Lipou (doktorka mikrobiologie) zachrání svět před koronavirem. Nazývat se bude stroze: “Kmen Zero” nebo “Kmen X”.

…A to nám připomíná, že v současném, naskrz infikovaném nevyléčitelnou medializací, světě, nebude stačit vybudování nějaké nové reality. Ta se ještě bude muset trvale připomínat, protože proti ní nepřetržitě působí továrna agresivních vidin 5. generace.